Şprot crocant cu sos de usturoi picant şi lămâie

Este un fel de mâncare ce ne duce cu gândul la hamsiile crocante de la mare, de prin târguri sau festivaluri, servite cu o bere spumoasă şi multă voie bună.
Şprot crocant
Şprot crocant (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cu toate că sunt printre cei mai ieftini peşti pe piaţă, şprotul este tare gustos şi se prepară uşor.

Ingrediente:
1 kg de şprot proaspăt
1/2 cană de făină de mălai,
Sare, piper şi paprică după gust,
ulei

pentru sosul de usturoi
5-6 căţei de usturoi,
sare după gust,
2 linguri de ulei,
1 lingură de apă,
1 lingură suc de lămâie,
un praf de ardei iute uscat

pentru servit:
o lămâie, frunze proaspete de pătrunjel(opţional)

Modul de preparare:

Mai întâi şprotul se curăţă de capete şi măruntaie, folosind tehnica următoare: se desprinde mai întâi capul şi apoi se scot măruntaiele rotind capul desprins uşor pe lateral în sens invers şirii spinării.

Şprotul curăţat de intestine se spală cu apă rece apoi se lasă să se scurgă bine. După că s-a scurs de apă, şprotul se sărează.

Într-o pungă se pune faină de mălai, piperul şi paprică şi se amestecă bine. Se adaugă pe când câte 5-6 bucăţi de şprot, se închide punga la gură, apoi se agită bine, până când peştele se tapetează uniform cu amestecul de faină.

După ce au fost tapetate, bucăţile de şprot se prepară, într-o tigaie cu ulei, la foc iute până când devin crocante şi aurii la culoare.

Se scot pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime. Se aşează pe platou şi se stropesc cu zeama de la o jumătate de lămâie.

Prepararea sosului de usturoi:

Usturoiul se curăţă, se dă prin presa de usturoi, se presară cu sare şi se amestecă, până când devine ca o pastă fină. Se adaugă treptat, apa şi uleiul, amestecându-se în continuare, până când se ajunge la consistenţa dorită. La sfârşit se adaugă zeama de lămâie. Dacă doriţi un sos picant presăraţi bucăţele de ardei uite uscat sau proaspăt.

Şprotul se serveşte cald sau rece cu lămâie şi frunze de pătrunjel, cu sos de usturoi , cu mămăligă fierbinte sau ca atare.