Sprijinul României pentru R. Moldova, condiţionat de reforme. Protestele de la Chişinău, pe masa discuţiilor

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, marţi, cu omologul său din Republica Moldova, Pavel Filip, pe fondul crizei politice de proporţii prin care trece ţara vecină.
Dacian Ciolos si Pavel Filip
Dacian Ciolos si Pavel Filip (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Sprijinul financiar pe care România îl va acorda Republicii Moldova este condiţionat de eventualele reforme pe care noul Executiv de la Chişinău ar urma să le implementeze, a fost mesajul transmis de premierul Dacian Cioloş omologului său moldovean, Pavel Filip.

"Vizita a contribuit la o mai bună înţelegere a situaţiei dificile prin care trece Republica Moldova, să înţelegem mai bine şi ceea ce se întâmplă la Chişinău, şi care este poziţia guvernului. Credibilitatea majorităţii parlamentare depinde de capacitatea de a lua decizii, de a lua măsuri pentru a implementa reforme care sunt aşteptate în primul rând de cetăţenii din R. Moldova, dar aşa cum i-am spus domnului prim-ministru şi de România ca ţară vecină parteneră şi din semnalele pe care le am sunt aşteptate şi de partenerii europeni şi euroatlantici.

I-am spus domnului prim ministru că încurajăm guvernul să ţină legătura cu reprezentanţii societăţii civile din R. Moldova, să asculte doleanţele şi aşteptările acestora legitime care merg în direcţia reformei şi care merg în direcţia menţinerii parcursului european al R. Moldova. Este ceea ce îşi doreşte şi România şi în această direcţie, pornind de la nişte angajamente clare de reformă pe care sperăm să le vedem din partea Guvernului R. Moldova, nu doar declarativ ci şi faptic, Guvernul României este gata în aceste condiţii să sprijine Republica Moldova pe parcursul european şi să sprijine acest program de reformă", a declarat Dacian Cioloş.

Stabilitatea politică în R. Moldova este importantă nu dar pentru R. Moldova, pentru a putea continua reformele, dar este importantă şi pentru securitatea regiunii şi pentru România, a subliniat Cioloş, adăugând că, din acest punct de vedere, ţara noastră îşi doreşte un guvern angajat la reforme.

"Cunoaştem dificultăţile din R. Moldova din momentul de faţă care au fost accentuate şi de criza politică din aceste ultimele luni şi din această perspectivă, în măsura în care Guvernul R. Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din R. Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă.

I-am spus primului ministru că în zilele următoare analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii R. Moldova. Deci este un sprijin adresat cetăţenilor R. Moldova cei mai nevoiaşi", a continuat Cioloş.

În ceea ce priveşte acordarea mult râvnitului împrumut rambursabil pe care România i l-a promit R. Moldova anterior, ţara noastră este pregătită să facă paşi în această direcţie, însă doar în anumite condiţii.

"Suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin financiar din acel credit rambursabil pe care România l-a promis în măsura în care sperăm ca procedura de ratificare a acordului în Parlament să evolueze în săptămânile următoare. Dar i-am spus domnului prim ministru că înainte de a livra prima tranşă ne aşteptăm din partea Guvernului R. Moldova să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voinţă de reformă.

I-am spus că în următoarele zilei, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de măsuri pe care guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă. Totodată, România doreşte să-şi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI, însă dorim să folosim acest sprijin financiar ca un pod între momentul de faţă şi momentul când guvernul de la Chişinău va fi în măsură să semneze un acord cu FMI", a subliniat premierul României.

În acest context, Dacian Cioloş a punctat că România va urmări şi modul în care decurg discuţiile şi negocierile cu FMI şi în momentul în care va fi o primă vizita la Chişinău a unei delegaţii a Fondului pentru a discuta programul de reforme şi a conveni o foaie de parcurs, şi Guvernul R. Moldova va fi pus în practică câteva măsuri imediate care să demonstreze voinţa de reformă, Guvernul României va fi în măsură să vină cu acestă primă tranşă a acestui sprijin financiar rambursabil.

"O a treia etapă, în măsura în care Guvernul va demonstra că se angajează la reforme structurale care să continue parcursul structural al R. Moldova suntem în măsură să venim şi cu alte programe de acţiuni de sprijin în această direcţie. Încă o dată insist, l-am rugat pe dl prim ministru şi am sugerat un dialog intens cu societatea civilă din R. Moldova cu cei care protestează şi protestează pentru că îşi doresc un parcurs european al R. Moldova.

Cred că, în mare măsură credibilitatea guvernului de la Chişinău va depinde de măsurile pe care le va lua şi în măsura în care aceste decizii vor exista, va exista şi sprijinul Guvernului României", a ţinut să sublinieze Dacian Cioloş.

Premierul Moldovei dă asigurări că este proeuropean

La rândul său, premierul moldovean Pavel Filip a ţinut să mulţumească României că a decis să "întindă o mână de ajutor" ţării sale, într-o situaţie care este "extrem de dificilă".

"Am avut o discuţie foarte constructivă şi pragmatică pentru care îi mulţumesc domnului prim-ministru şi colegilor dumnealui. Poate acum mai mult ca oricând sprijinul acesta este vital pentru cetăţenii Republicii Moldova. Trecem printr-o situaţie tensionată, am avut o învestire a Guvernului sub o presiune teribilă din partea socialiştilor care au ca obiectiv alegerile anticipate. Au existat şi violenţe... (...)

Sunt de înţeles sentimentele celor care protestează sincer. Presiunile societăţii civile de fapt mobilizează guvernul, îl face să nu fie relaxat, să muncească mai mult. Încercăm să asigurăm un dialog permanent cu protestatarii însă nu sunt în dimensiunea executivă alegerile anticipate", a declarat Pavel Filip.

Premierul Moldovei susţine că guvernul său este determinat să demonstreze concret că e un guvern pro-european, astfel că reformele prevăzute de Acordul de asociere cu UE constituie o prioritate.

"Vreau să vă spun cu toată certitudinea că acest Guvern este determinat să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, calificativ de fapt compromis într-o anumită măsură de clasa politică de la Chişinău. Agenda de reforme prevăzute de acordul de asociere cu UE şi relansarea cooperării cu parteneri externi de dezvoltare constituie o prioritate pentru Cabinetul de miniştri şi vom acţiona în aşa mod încât calificativul proeuropean să revină în albia normalităţii", a afirmat Pavel Filip.

Primele o sută de zile vor fi dedicate unor măsuri rapide pentru stabilizarea situaţiei financiare, însă, potrivit lui Filip, acest lucru este foarte dificil fără sprijinul României.

"Îi spuneam domnului prim-ministru că doar acum am înţeles în profunzime expresia că prietenul bun la nevoie se cunoaşte. De fapt România a procedat de câte ori a fost nevoie, în asemenea manieră. Ţin să mulţumesc pentru disponibilitatea României de a acorda sprijinul financiar rambursabil de 150 milioane de euro, pe termen de 5 ani, desigur în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău demonstrează că merge pe calea reformelor. Totodată, am convenit cu primul-ministru să valorificăm şi ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane de euro în măsura posibilităţilor", a subliniat Pavel Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne