Sponsorizarea medicilor de către companiile farmaceutice, în vizorul Corpului de Control al premierului

Şeful Corpului de Control al premierului a anunţat declanşarea unei investigaţii privind sponsorizările făcute de companiile farmaceutice medicilor, sponsorizări care, în opinia oficialului, ar trebui interzise, medicul fiind pus în conflict de interese.
Medicamente generice
Medicamente generice (Facebook)

Corpul de Control al premierului a declanşat o investigaţie cu privire la sponsorizările făcute de companiile farmaceutice medicilor, a anunţat, duminică, Şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea. Investigaţia a fost declanşată după ce o anchetă Digi24.ro a dezvăluit că medicii, farmaciştii şi asociaţiile profesionale din domeniul sănătăţii au luat, în 2014, peste 35 de milioane de euro de la producătorii de medicamente.

Potrivit lui Mircea, acest gen de "sponsorizări" ar trebui interzise cu totul, deoarece pun medicul într-o situaţie de conflict de interes. Şeful Corpului de Control al premierului a atras atenţia că este vorba despre un fenomen foarte larg, în prezent nu este cunoscut nici măcar câte sponsorizări de acest gen s-au făcut.

''E cel puţin conflict de interes. Adică nu poţi fi obiectiv ca medic, să prescrii cel mai bun medicament în momentul în care o companie farmaceutică ţi-a finanţat deplasarea la un congres, poate un studiu util în ansamblu dar de ce tocmai acea companie farmaceutică?”, a declarat şeful Corpului de Control al premierului.

În opinia lui Valentin Mircea, acest gen de sponsorizări ar trebui interzise, urmând să fie găsite mecanisme alternative pentru sprijinirea cercetării.

„În opinia mea, da. Se pot găsi mecanisme alternative. Companiile care doresc să sprijine medicii, cercetarea şi aceste obiective nobile pot să contribuie la un fond din care să fie apoi plătiţi cei care vor să meargă la congrese şi atunci să se elimine legătura directă dintre o anumită companie şi un anumit medic. Ar fi un mecanism. E o idee de a asigura că nu există un conflict de interese.

Atunci când ai un fenomen atât de amplu şi pare evident că nu poţi să-l controlezi măcar de a fi sigur că ceea ce se plăteşte de acea companie e doar un ajutor şi atât. Atunci când nu poţi fi sigur ajungi la astfel de soluţii de a interzice complet şi ca să permiţi totuşi medicilor care nu au resurse să se informeze poate să contribuie statul. Nu ştiu dacă există fonduri în acest sens dar pot contribui şi acele companii, dar în această formulă”, a subliniat şeful Corpului de Control al Premierului.

Amintim că o anchetă a digi24.ro a scos la iveală faptul că mai mult de 160 de milioane lei au ajuns, în 2014, de la 90 companii farmaceutice la cadre medicale şi asociaţiile profesionale ale acestora. Banii au fost încasaţi sub diferite forme: servicii de consultanţă, drepturi de autor, onorarii pentru diferite activităţi, chiar şi tablete şi scaune directoriale. O parte din bani au fost destinaţi sponsorizării pentru participarea la evenimente naţionale şi internaţionale, care aduc medicilor punctele de educaţie medicală continuă cerute de lege.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne