Spionul şef al SUA avertizează public Tel Aviv-ul: Iranul ar putea răspunde în cazul unui nou atac israelian în Siria

Dan Coats
Dan Coats (Win McNamee/Getty Images)

Directorul Serviciului naţional de informaţii al SUA, Dan Coats, a avertizat Israelul că Iranul ar putea răspunde în cazul unui nou atac israelian în Siria. Remarcile sale au fost făcute în contextul tensiunilor existente între Tel Aviv şi Teheran cu privire la loviturile aeriene continue desfăşurate de forţele de apărare israeliene asupra unor presupuse ţinte militare iraniene din ţara arabă şi pe fondul retoricii iraniene anti-Israel amplificate.

“Considerăm că Iranul încearcă să evite un conflict armat major cu Israelul. Totuşi, loviturile israeliene care se soldează cu victime iraniene amplifică probabilitatea unui răspuns convenţional împotriva Israelului”, a declarat Coats, în timpul unei audieri în Comisia de Informaţii din cadrul Senatului SUA.

Prezentând comisiei punctele de vedere ale comunităţii americane de informaţii ca parte a unei evaluări anuale a ameninţărilor globale, directorul a precizat că presupusele eforturi ale Teheranului de a-şi extinde prezenţa în Siria ar sta la baza loviturilor aeriene israeliene continue:

“Iranul urmăreşte în continuare să obţină baze militare permanente şi acorduri economice în Siria şi, probabil, doreşte să menţină o reţea de luptători şiiţi străini acolo în pofida atacurilor israeliene asupra poziţiilor iraniene din Siria. Eforturile Iranului de a-şi consolida influenţa în Siria şi de a înarma [grupul libanez] Hezbollah au contribuit la desfăşurarea de lovituri aeriene israeliene, cel mai recent în ianuarie 2019, împotriva poziţiilor iraniene din Siria şi subliniază îngrijorarea noastră tot mai mare cu privire la traiectoria pe termen lung a influenţei iraniene în regiune şi cu privire la amplificarea conflictului”.

Remarcile lui Coats au părut să reitereze comentarii similare făcute de oficiali israelieni, inclusiv preşedintele Reuven Rivlin, care a avertizat la începutul acestei săptămâni că Iranul şi-ar putea “intensifica răspunsurile” la loviturile israeliene din Siria.

Tensiunile dintre Israel şi Iran s-au amplificat din cauza raidurilor aeriene israeliene continue din Siria, regimul din Tel Aviv afirmând că atacă ceea ce consideră că sunt poziţii iraniene în ţara arabă. Într-adevăr, la rândul său Iranul şi-a amplificat retorica anti-Israel, promiţând că va şterge ţara de pe harta politică.

În 28 ianuarie, generalul de brigadă Hossein Salami, adjunctul comandantului Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC), a afirmat că, “în cazul în care Israelul va lua măsuri pentru lansarea unui război împotriva noastră, acest lucru cu siguranţă va duce la propria eliminare şi la eliberarea teritoriilor ocupate. Strategia Iranului este aceea de a înlătura regimul sionist de pe harta politică şi israelienii contribuie la acest lucru prin activităţile lor criminale”.

Cu aproximativ o săptămână în urmă, generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, şeful forţelor aeriene iraniene, a făcut un comentariu legat de această problemă, afirmând că “generaţiile actuale şi viitoare [de piloţi ai forţelor aeriene] sunt nerăbdători şi pregătiţi să lupte împotriva Israelului şi să îl elimine de pe faţa Pământului”.

În plus, generalul Nasirzadeh a precizat că piloţii începători iranieni obţin cunoştintele necesare ca să fie pregătiţi pentru “ziua promisă pentru distrugerea Israelului”.

În urmă cu peste o săptămână, forţa de apărare israeliană a lansat o serie de atacuri timp de două zile consecutive în apropierea Aeroportului Internaţional din Damasc, lovind structuri militare, depozite de arme, un centru de informaţii şi o tabără de pregătire care aparent ar fi aparţinut Iranului.

Sistemele de apărare aeriană ale Siriei au reuşit să intercepteze aproximativ 30 de rachete înainte ca acestea să îşi atingă ţintele, deşi armata rusă a confirmat ulterior că atacul a provocat moartea a 4 soldaţi sirieni şi rănirea altor 6.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis anterior că va continua să înfrunte activităţile militare ale Iranului în Siria, adăugând că Forţa de Apărare Israeliană “nu va înceta să atace” presupusele poziţii ale Teheranului în ţara arabă.

Israelul a acuzat în repetate rânduri Iranul că are o prezenţă militară în Siria şi că încearcă să îşi consolideze prezenţa în ţara zguduită de război. În schimb, Iranul a respins în mod constant acuzaţiile, insistând că prezenţa sa în Siria este limitată la consilieri militari, care au fost trimişi în zonă la cererea Damascului de a sprijini lupta împotriva teroriştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe