Spiegel Online: BND a spionat comunicaţiile unor state aliate

Conform unor noi dezvăluiri, agenţia germană de informaţii BND ar fi spionat mai multe ambasade prietene şi autorităţi UE, dar nu se ştie în ce măsură a comis aceste operaţiuni potenţial ilegale în folosul său.
Sediul BND în Berlin.
Sediul BND în Berlin. (Captură Foto)

Revista germană Spiegel Online a raportat că Serviciul Federal de Informaţii al Germaniei (BND) a spionat comunicaţiile mai multor ţări aliate până la sfârşitului anului 2013, conform Deutsche Welle.

Conform rapoartelor, este posibil ca doar o parte din aceste operaţiuni să fi avut loc sub îndrumarea NSA, în timp ce altele să fi fost iniţiative personale ale BND. La începutul acestui an, a ieşit la iveală faptul că NSA a însărcinat BND, timp de ani de zile, să spioneze ţinte germane folosind un program special. NSA a furnizat tehnologia folosită în această amplă operaţiune – o tehnologie care a implicat aşa numiţii “selectori” care marcau activităţile de interes pentru agenţia americană.

Cele mai recente dezvăluiri, totuşi, ar putea implica faptul că BND şi-a adăugat propriii săi selectori la lista programului respectiv – un act care nu este inclus în mandatul său constituţional şi care este considerat ilegal. BND este deja monitorizat pentru legitimitatea activităţilor desfăşurate pentru NSA.

Conform raportului, Germania a folosit mii de astfel de “selectori”, care au vizat comunicaţiile desfăşurate de state aliate. S-a raportat că SUA şi Franţa s-au numărat printre statele afectate de această breşă în securitate.

Investigaţiile suplimentare desfăşurate de postul de televiziune RBB au dezvăluit că este posibil ca unele dintre criteriile de căutare folosite de BND să fi inclus termeni interzişi. Dacă aceste acuzaţii vor fi dovedite, atunci consecinţele vor fi complexe.

Politicienii germani au început deja să se întrebe dacă BND a operat în afara mandatului său oficial atunci când a interferat în comunicaţiile unor state aliate.

Raportul publicat de Spiegel Online s-a bazat pe declaraţiile susţinute miercuri în cadrul unei audieri a Comitetului Parlamentar de Control şi pe baza informaţiilor obţinute din ancheta parlamentară care investighează activitatea NSA în Germania. Aparent, Gerhard Schindler, şeful BND, a participat la audieri - care au fost închise publicului - dar încă nu este sigur dacă noile dezvăluiri s-au bazat pe declaraţiile sale.

Comitetul a declarat că săptămâna viitoare va efectua o vizită la sediul BND din Pullach, lângă München, cu scopul de a investiga termenii de căutare folosiţi de “selectori” şi a discuta cu angajaţii BND pentru a încerca să stabilească natura acelor “selectori”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe