Specialiştii europeni, alarmaţi de un virus hibrid de gripă aviară creat în China

Un angajat chinez din domeniul sănătăţii dă cu dezinfectant la o fermă de păsări din Baofeng, la 17 aprilie. Un medic veterinar senior din China a declarat că virusul gripei aviare H7N9 a provocat focare anul trecut, care au fost ţinute ascunse de către regim.
Un angajat chinez din domeniul sănătăţii dă cu dezinfectant la o fermă de păsări din Baofeng, la 17 aprilie. Un medic veterinar senior din China a declarat că virusul gripei aviare H7N9 a provocat focare anul trecut, care au fost ţinute ascunse de către regim. (ChinaFotoPress / Getty Images)

După ce au amestecat genele gripei aviare H5N1 cu cele ale pandemiei H1N1, cercetători de la Academia de Ştiinţe Agricole chineze şi de la Universitatea Agricolă din Gansu, China, au a anunţat în revista americană "Science" că ar fi creat un nou tip de virus.

După cum au stabilit specialiştii, virusul H5N1 poate fi transmis de la păsări la oameni şi este mortal în aproximativ 60% dintre cazurile de infecţie, însă nu se poate transmite de la om la om, ceea ce a ajutat până în prezent la evitarea unei pandemii.

Nu mai puţin de 628 de persoane au fost contaminate din 2003 cu H5N1, iar dintre acestea 374 au decedat, conform bilanţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Pe de altă parte, virusul H1N1, apărut în Mexic este extrem de contagios şi a infectat aproximativ o cincime din populaţia mondială în timpul epidemiei din perioada 2009-2010, însă nu este mai mortal decât o gripă obişnuită.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că, în întreaga lume, acest virus a ucis aproximativ 18.000 de persoane.

"Se transferă de la un mamifer la altul"

Oamenii de ştiinţă care au tras acest semnal de alarmă au efectuat experimente prin care au încercat să demonstreze pe cobai că virusul hibrid, creat în China, se răspândeşte repede prin intermediul căilor respiratorii.

Cunoscutul virus H5N1 nu a avut nevoie decât de o simplă mutaţie genetică pentru a fi în măsură să se transfere de la un mamifer la altul, mai susţin aceştia.

"Virusurile aviare de subtipul H5N1 au potenţialul necesar pentru a deveni transmisibile la alte mamifere", relevă unul dintre cercetătorii chinezi, în studiul său.

Dacă două tulpini diferite dar similare infectează aceeaşi celulă ori produc un schimb de material genetic, virusurile hibride ale gripei pot apărea în mod natural, producând un virus nou. Deocamdată, nu există nicio dovadă că tulpinile H1N1 şi H5N1 au făcut un astfel de schimb.

Mai mult, unii specialişti avertizează că anumiţi oameni de ştiinţă dau un impuls naturii pentru a crea mutaţii potenţial incontrolabile, subliniind că sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte eventualele consecinţe ale experimentelor chineze.

Poate fi un virus pandemic

"Sunt viruşi creaţi de om, nu au fost niciodată creaţi de natură. Aceştia sunt conservaţi într-un laborator", a precizat recent Simon Wain-Hobson, virolog în cadrul Institutului Pasteur.

"Chiar dacă nu se ştie încă în ce fel ar putea afecta oamenii acest hibrid, ar putea fi vorba despre un virus pandemic", a declarat Wain-Hobson.

La fel ca şi pentru alţi experţi, pentru Wain-Hobson, interesul ştiinţific pentru cercetare nu este justificat în ceea ce priveşte potenţialele riscuri.

Cu toţii apreciază astfel că realizarea unui asemenea virus are o contribuţie minimă în cercetarea unui vaccin sau tratament, care durează timp de mai mulţi ani, neputându-se descoperi înaintea apariţiei unei epidemii.

"Nu facem acest tip de cercetări fără să fim constrânşi de o extremă necesitate", a declarat şi Robert May, fost preşedinte al Academiei britanice de Ştiinţe.

Specialistul se declară îngrijorat de scurgerile de viruşi repetate înregistrate, potrivit acestuia, în laboratoarele din China şi nu numai.

În acest context, Simon Wain-Hobson a vorbit despre scurgerea unei tulpini care provoacă febra aftoasă, o maladie care afectează doar bovinele şi care a provocat o adevărată epizootie în Marea Britanie, în 2007.

Peste 20 de persoane au murit în China din cauza gripei aviare

Încă doi oameni au murit la data de 22 aprilie 2013 din cauza noii tulpini de gripă aviară, numărul de decese cauzate de virusul H7N9 ajungând la 20, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Autorităţile chineze au informat OMS de şase noi cazuri, totalul ajungând la 102. Dintre acestea, 70 de persoane sunt încă în spital, iar 12 au fost externate. Cinci dintre cazurile noi provin din provincia Zhejiang, iar unul din Shanghai.

"Este de aşteptat să există şi mai multe cazuri de infecţie la om cu virusul [H7N9] în China, până va fi identificată sursa infecţiei", a afirmat un reprezentant al OMS într-o declaraţie.

Reprezentantul OMS în China, Michael O'Leary, a publicat vineri date care arătau că jumătate dintre pacienţi trataţi nu au avut niciun contact cunoscut cu păsări de curte, cea mai evidentă sursă potenţială a virusului, dar el a mai precizat că transmiterea de la om la om părea să fi fost rară.

China a anunţat primul caz de infecţie la om cu H7N9 la sfârşitul lunii martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe