Specialist în psihologia maselor: Jandarmeria a vrut să dea o lecţie celor ce nu-şi pun fermoar la gură

Specialist în psihologia mulţimilor şi manipularea maselor, participant la evenimentele dramatice din Piaţa Victoriei, a atras atenţia că Jandarmeria Română nu a fost acolo să apere ordinea publică ci, mai degrabă, să incite la violenţă.
Jandarmi la protest
Jandarmi la protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Venit la Parchetul Militar pentru a depune plângere după incidentele violente de la protestul din 10 august, scriitorul Sorin Negruţi, autor de cărţi despre psihologia mulţimilor şi manipularea maselor, a explicat, într-un interviu acordat Epoch Times, că jandarmii nu au încercat să apere ordinea publică, ci să provoace tensiuni pentru a le da o lecţie celor ce nu vor să stea în case.

Cărţile lui Negruţi, care au fost cel mai probabil citite de şefii instituţiilor de forţă, analizează în detaliu psihologia mulţimilor şi manipularea maselor.

Vă prezentăm mai jos interviul acordat de specialist publicaţiei noastre.

* * *

Epoch Times: Aţi depus plângere. De ce?

Negruţi: În primul rând pentru a nu se mai repeta asemenea atrocităţi, pentru că vorbim de atrocităţi. Iniţial am considerat să vin ca martor, iar ulterior mi-am dat seama că nu am fost doar un spectator, dar am fost şi o victimă, pentru că oamenii au fost gazaţi la grămadă - femei, copii, oameni în vârstă - toţi eram una şi aveam un singur călău.

Epoch Times: Ce vi s-a întâmplat dvs. personal?

Negruţi: Eu am sosit în Piaţă în jurul orelor 20, mai exact undeva la 20.15 - 20. 20 (...) M-am poziţionat în dreptul gardului - pentru că eu sunt pasionat de Psihologie, am trei cărţi publicate despre psihologia mulţimilor, negocieri, tactici de manipulare - am vrut să văd capacitatea organelor de forţă, cum ştiu să gestioneze o adunare publică de 100-200 mii de oameni.

Epoch Times: Cum au gestionat prin prisma dvs.? Cum aţi văzut ce s-a întâmplat acolo?

Negruţi: Când intri în contact cu o mulţime de 150-200 mii oameni, trebuie să fii foarte, foarte atent, asemenea unui chirurg care operează pe creier. Individul aflat în situaţia de mulţime se depersonalizează şi devine doar o simplă fiinţă care reacţionează instinctiv şi trebuie să ai grijă să nu-l provoci, să-l menţii la statutul lui de fiinţă socială şi să păstrezi permanent legătura cu el, să-l tratezi ca pe un singur corp şi să ai grijă să nu-l provoci...

Jandarmeria Română şi nu numai, din ceea ce am observat eu în Piaţă, stând efectiv lângă gard aproape trei ore şi uitându-mă la ei, nu au făcut altceva decât să provoace, permanent au provocat, chiar şi prin simpla lor prezenţă, echipaţi ca de război, inclusiv cu pistol şi cu glonţ pe ţeavă, cum au confirmat şefii lor. Nu doar atât, am sesizat lipsa comunicării... Acei negociatori care trebuiau să se afle între trupe şi protestatari, nu că nu au existat, au existat, însă nu făceau decât să provoace.

A venit un băieţel de la Jandarmerie, de înălţimea mea, care mesteca gumă, râdea şi ne spunea nouă "Vreţi să ne filmăm? Să ştiţi că eu nu am ce să pierd". În momentul în care tu menţii în tensiune, ore în şir, sute de mii de oameni (...) e clar că scopul tău nu a fost să detensionezi, scopul tău nu a fost ca acea manifestaţie care a fost de altfel organizată... Jandarmeria trebuie să şi-o asume şi să devină responsabilă şi să aibă grijă să o gestioneze astfel încât să nu iasă niciun incident.

Permanent se dădeau cu gaze în mulţime. Dacă erau persoane în mulţime, eu nu le spun huligani, le spun oameni care şi-au pierdut în acel moment condiţia de om, ei trebuiau extraşi. Nu, ei dădeau cu gaze în spatele mulţimii unde ei nu aveau control. Eu, dacă arunc o petardă la spectacolul Pandele-Firea, pe mine mă leagă ca terorist, dar ei au aruncat cu petarde permanent în mijlocul oamenilor, deci a fost o provocare absolut premeditată.

În dreptul străzii Paris erau zeci de ambulanţe. În spate erau caii, în spatele cailor erau câinii. Deci ei au venit chitiţi, pregătiţi, pentru represiune. Un aspect pe care l-am sesizat, şi cred că ţine de patologie, anumiţi şefi, majoritatea râdeau, şi se uitau aşa, erau mândri de ceea ce făceau ... E absolut halucinant. Am văzut o fază pe Iancu de Hunedoara unde trupele de elită ale Poliţiei Române i-a dat la unul cu gazul în faţă şi a venit după aia altul din spate şi i-a dat cu bastonul peste faţă. Nu poţi să faci aşa ceva. Tu când faci aşa ceva înseamnă că ai o plăcere...

Epoch Times: Cum vă explicaţi ce s-a întâmplat?

Negruţi: Au vrut să dea o lecţie celor care nu înţeleg că trebuie să stea în case să-şi puna fermoar la gură şi să accepte realitatea mizerabilă în care trăim. A fost o încercare, vedem în timp dacă a fost reuşită sau nu... Scopul a fost clar demobilizarea celor care încă mai au tăria de a spune nu abuzurilor care se tot întâmplă şi care cred că o se mai întâmple.

Epoch Times: Ce anticipaţi?

Negruţi: Depinde. Un lucru este clar, oamenii care sunt la butoane şi care au orchestrat această jandarmeriadă, miza lor este viaţa, libertatea lor, siguranţa lor. Sunt oameni care au ajuns în acele funcţii şi în momentul în care o să le piardă, sau o să le predea, nu vor mai avea niciun fel de perspectivă. Sunt oameni mediocri care prin ironia sorţii au ajuns acolo şi trag cu dinţii.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.