Spania trimite marina militară în Barcelona înaintea declaraţiei istorice a lui Puigdemont

Ciocniri între forţele de ordine spaniole şi manifestanţii catalani pro-independenţă, Barcelona, 1 octombrie 2017.
Ciocniri între forţele de ordine spaniole şi manifestanţii catalani pro-independenţă, Barcelona, 1 octombrie 2017. (Getty Images)

Marina spaniolă a trimis trei nave în Barcelona în timp ce criza catalană continuă.

Fregata Navarra cât şi distrugătoarele de mine Segura si Sella au andocat în portul Vell din Barcelona în timpul zilei de marţi.

Oficial, navele au apărut pentru că iau parte la evenimentul Salo Nautic – care este un salon naval al Barcelonei – şi care are loc pe 1 1 octombrie.

Dar măsura survine pe fondul tensiunilor ridicate după referendumul separatist din 1 octombrie – iar sosirea lor în Barcelona coincide cu aşteptata declaraţie de independenţă pe care premierul catalan se pregăteşte să o facă marţi în Parlament.

Marina spaniolă a mai participat la Salo Nautic în trecut, însă apariţia fregatei Navarra în Port Vell este de natură să ridice sprâncene.

Evenimentul va beneficia şi de prezenţa noului şef de stat major al marinei spaniole, amiralul Teodoro Lopez Calderon.

Port Vell se află sub controlul direct al statului spaniol, nu al Cataloniei.

Navele sunt andocate lângă cele două nave spaniole deja prezente, care adăpostesc membrii forţelor Guardia Civil, care au folosit bastoanele şi gloanţele de cauciuc împotriva catalanilor pe data de 1 octombrie, pentru a închide unele secţii de votare în timpul referendumului ilegal separatist organizat de catalani.

Violenţele au rănit peste 900 de persoane, în timp de 33 de membri ai Guardia Civil au necesitat îngrijiri.

În Catalonia au fost trimise două convoaie cu trupe care au ordinul de a asigura sprijin logistic forţelor de poliţie.

Se crede că trupele sunt staţionate la barăcile armatei din Santa Eulalia de Sant Boi de Llobregat, situate la câţiva kilometri de Barcelona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe