Spania răspunde: guvernul Rajoy consideră discursul lui Puigdemont o declaraţie de independenţă, ameninţă cu Articolul 155

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

După ce premierul catalan a părut că dă un pas înapoi în privinţa declarării independenţei – şi a posibilelor consecinţe serioase care ar fi decurs – Puigdemont cerând mandatul Parlamentului catalan pentru a declara independenţa, precum şi amânând consecinţele referendumului „timp de săptămâni” pentru a permite dialogul cu guvernul spaniol.

„Odată cu rezultatul votului din 1 octombrie, Catalonia şi-a câştigat dreptul la independenţă”, a declarat premierul catalan. „Dacă toată lumea acţionează responsabil, conflictul poate fi rezolvat cu calm”.

Conform Bloomberg, „se pare că premierul catalan încearcă să-l bată pe premierul spaniol Mariano Rajoy la propriul său joc. Rajoy a spus mereu că nu va dialoga atâta vreme cât guvernul catalan acţionează în afara Constituţiei spaniole. Acum Puigdemont pare că spune – haideţi să facem asta, dar dacă nu iese cum vrem noi, reluăm de unde am întrerupt”.

Răspunsul Madridului nu s-a lăsat aşteptat. Conform publicaţiei El Pais, „surse din guvernul central consideră discursul lui Puigdemont o declaraţie de independenţă” iar un ofiţer de presă al cabinetului Rajoy a declarat pentru Bloomberg că „nu este acceptabil să faci o declaraţie implicită de independenţă ca mai apoi să o laşi suspendată”, adăugând că Puigdemont „duce iresponsabilitatea la cote extreme, ignorând legile şi cetăţenii”.

Drept rezultat, "guvernul Rajoy va lua măsuri şi este aşteptat să aplice Articolul 155 din Constituţie”.

Articolul 155 este „opţiunea nucleară” prin care Spania poate prelua controlul total al provinciei separatiste, lucru care poate produce chiar mai multă violenţă din partea forţelor Guardia Civil trimise în teritoriu şi mai multe resentimente din partea catalanilor.

În cursul zilei de marţi, Spania a trimis încă o navă militară în Barcelona, după ce, la începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular, la putere în Spania, l-a ameninţat voalat pe Puigdemont cu moartea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe