Spania ordonă sacrificarea a mii de păsări după raportarea gripei aviare

Spania a ordonat uciderea a mii de raţe după ce un caz al tulpinei H5N8 a gripei aviare a fost raportat la o fermă din Catalonia.
(Captură Foto)

Guvernul regional catalan a confirmat joi că aproximativ 17.000 de raţe vor fi ucise pentru a opri răspândirea bolii puternic contagioase.

Laboratorul Veterinar Central din Algete, lângă capitala spaniolă Madrid, a anunţat prezenţa tulpinei H5N8 a gripei aviare după ce a examinat raţele la o fermă situată în apropiere de Girona.

De asemenea, marţi, o altă tulpină H5N8 a virusului aviar a fost descoperită la o barză moartă într-o zonă învecinată.

Păsările de la nouă ferme din regiunea catalană sunt examinate în prezent ca o măsură preventivă împotriva răspândirii virusului mortal.

Virusul s-a răspândit pe cuprinsul globului de la sfârşitul anului trecut, ducând la sacrificarea a milioane de păsări domestice şi la menţinerea păsărilor din crescătorii în spaţii închise.

Guvernul francez a ordonat marţi uciderea a 360.000 de raţe într-o regiune sud-vestică lovită de gripa aviară.

Iar miercuri, Coreea de Sud a confirmat o epidemie a tulpinei H5N8 a gripei aviare la o fermă de raţe în sud-vestul ţării.

Coreea de Sud a sacrificat un număr record de peste 33 milioane de păsări domestice, sau aproximativ o cincime din populaţia sa totală de păsări domestice, într-un efort de a controla şi opri răspândirea epidemiei de gripă aviară pe teritoriul său.

La rândul său, China a raportat investigaţii asupra unei noi tulpine a gripei aviare descoperită în ţară. Conform radioului de stat, noua tulpină, H7N9, a fost detectată doar în provincia Guangdong, până acum.

Virusul H5N8 este puternic contagios între păsări, dar nu a fost descoperit niciodată la oameni.

În luna ianuarie, Departamentul american pentru Agricultură a raportat că o tulpină a gripei aviare a fost identificată la o raţă sălbatică în statul vestic Montana. Tulpina părea să se potrivească cu tulpinile descoperite în timpul unei epidemii a virusului, în 2014 şi 2015, care a dus la moartea a milioane de pui.

Guvernele despăgubesc fermierii pentru toate păsările pe care le ucid ca răspuns la confirmarea prezenţei virusului.