Spania: Curtea Supremă refuză cauţiunea pentru foşti membri ai cabinetului catalan

Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Curtea Supremă a Spaniei a refuzat luni eliberarea pe cauţiune a doi lideri catalani pro-independenţă acuzaţi de răzvrătire. Decizia are loc înaintea alegerilor regionale, în care Madridul îşi pune speranţa că vor dezamorsa cea mai gravă criză politică a ţării din ultimele patru decenii.

Astfel, liderii celui mai mare grup secesionist al Cataloniei vor rămâne în spatele gratiilor în timpul campaniei electorale pentru algerile din 21 decembrie, şi ar putea genera simpatie pentru mişcarea de independenţă într-un moment în care sondajele de opinie au arătat că unii alegători ar abandona-o.

Bătălia dintre Madrid şi secesioniştii din regiunea nord-estică bogată a Spaniei a afectat economia naţională şi a determinat mii de companii să îşi mute sediile juridicre în afara Cataloniei, care reprezintă o cincime din economia ţării.

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont şi patru dintre foştii săi miniştri de cabinet s-au refugiat în capitala belgiană la scurt timp după declararea independenţei la sfârşitul lunii octombrie. În prezent, ei sunt eliberaţi condiţionat după ce a fost emis un mandat internaţional de arestare pe numele lor.

Judecătorul din Bruxelles a declarat luni că va decide în privinţa extrădării lui Puigdemont în 14 decembrie.

Opt membri ai fostului cabinet catalan, inclusiv vicepreşedintele Oriol Junqueras, se află în custodia autorităţilor din 2 noiembrie, înfruntând potenţiale acuzaţii de răzvrătire, rebeliune şi folosirea eronată de fonduri.

Într-o decizie a instanţei, judecătorul spaniol a precizat că, deşi consideră că nu există niciun risc ca acuzaţii să fugă din ţară, el consideră totuşi că există un risc de recidivă infracţională.

Politicienii catalani au cerut să fie eliberaţi pentru a participa la campania electorală, Junqueras aflându-se în fruntea listei partidului său ERC. Campania începe oficial astăzi.

Alţi şase membri ai fostului cabinet catalan, care au fost de asemenea arestaţi, au fost eliberaţi în schimbul unei cauţiuni de 100.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe