Spania autorizează o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său

Baza militară Moron de la Frontera, în sudul Spaniei.
Baza militară Moron de la Frontera, în sudul Spaniei. (Captură Foto)

Autorităţile spaniole au aprobat un acord care autorizează o prezenţă permanentă a forţelor militare americane la o bază din sudul Spaniei, pentru desfăşurarea de misiuni în Africa.

Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaria a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid că guvernul ţării este de acord să extindă permanent acordul militar din 1988, în baza căruia forţa de intervenţie a Marinei americane staţionează la baza militară Moron de la Frontera din provincia sudică Seville.

“Staţionarea la baza Moron va deveni permanentă pentru o forţă formată din 2.200 de soldaţi şi 500 de membri ai personalului civil, alături de 26 de avioane de luptă”, a declarat Sáenz de Santamaria.

Baza va fi capabilă să găzduiască desfăşurări suplimentare temporare de până la 800 de soldaţi şi 14 avioane de luptă, a adăugat oficialul spaniol.

Secretarul de stat american John Kerry este aşteptat să viziteze Madridul la 1 iunie pentru a semna noul amendament la acordul militar din 1988.

Forţa americană a fost staţionată pentru prima dată la baza Moron în aprilie 2013, după un atac desfăşurat în 11 septembrie 2012 asupra consulatului american din oraşul libian Benghazi.

În prezent, la baza spaniolă staţionează aproximativ 800 de soldaţi americani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe