Spania acuză ruşii de interferenţă cu votul catalan. Kremlinul susţine că e vorba de o isterie

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Rusia a respins acuzaţiile liderilor spanioli că ar fi recurs la “dezinformare” pentru a contribui la declanşarea crizei generate de recentul vot al Cataloniei pentru independenţă.

“Autorităţile spaniole, NATO şi mass media nu prezintă niciun argument care să susţină aceste afirmaţii”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

“Considerăm aceste afirmaţii ca nejustificate şi mai degrabă o continuare deliberată sau necugetată a aceleiaşi isterii care are loc acum în SUA şi în alte câteva ţări”, a adăugat el.

Agenţiile americane de informaţii şi o parte a clasei politice americane, în special din rândul democraţilor, au declarat, deşi fără dovezi concludente, că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

Liderii spanioli au declarat marţi că este posibil ca Moscova să fi “dezinformat şi manipulat” opinia publică cu privire la votul independenţei Cataloniei, care a forţat Madridul să dizolve guvernul şi parlamentul regiunii şi să aresteze o parte dintre liderii catalani care au promovat referendumul pentru secesiune.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Madridul încearcă să devieze atenţia de la cea mai gravă criză politică a Spaniei în ultimele câteva decenii, formulând acuzaţii împotriva Rusiei.