South Stream Bulgaria îşi măreşte capitalul în ciuda interdicţiei impuse de Sofia

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Compania bulgară responsabilă de proiectul South Stream şi-a mărit capitalul în ciuda interdicţiilor impuse de ministrul bulgar al Energiei, Vasil Shtonov.

Potrivit unui comunicat publicat marţi de Ministerul bulgar al Economiei şi al Energiei, capitalul companiei responsabile de construcţia tronsonului bulgar al gazoductului rus South Stream a fost mărit la 397,6 milioane de leva (203 milioane de euro).

Creşterea a intrat în Registrul Comercial al Bulgariei pe 18 august, încălcând ordinul emis de Shtonov cu o săptămână în urmă, care îngheţa toate activităţile legate de implementarea proiectului până când acesta este adus în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.

South Stream Bulgaria este deţinut în mod egal de compania de stat Bulgarian Energy Holding (BEH) şi de gigantul rus Gazprom. Compania este condusă în comun de doi directori.

În plus, creşterea de capital s-a desfăşurat în opoziţie totală cu un ordin explicit al BEH din data de 11 august.

În iunie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Bulgariei din cauza modului în care Sofia trata proiectul South Stream şi a cerut ca acesta să fie blocat până când va fi adus în conformitate cu legea Uniunii Europene.

În timp ce creşterea de capital nu reprezintă o începere a construcţiilor implicate în proiect, acesta permite totuşi continuarea pregătirilor necesare, se precizează în comunicat.

Tot în comunicatul ministerului bulgar se precizează că lucrările de construcţie pot începe numai după plata în avans a contractorilor – un pas care poate avea loc numai dacă cei doi directori executivi ai South Stream Bulgaria au semnat documentele care ordonau plata.

„Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei crede că acţiunile managerilor South Stream Bulgaria nu protejează interesele BEH într-un joint-venture şi intenţionează să trimită cazul la organele de implementare a legii", se notează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie