Soţia lui Şor a solicitat cetăţenia prin investiţii. Stanislav Pavlovschi: Ei vor să transforme Moldova într-o enclavă infracţională

Compania reprezentată de soţia lui Ilan Şor figurează, potrivit avocatului Ion Creţu, în sistemul de spălare a banilor din laundromatul rusesc şi în furtul miliardului.
Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, vicepreşedintele Platformei DA
Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, vicepreşedintele Platformei DA (Captură Foto)

Cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, au apărut şi primii clienţi care au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei prin investiţii. Astfel printre primele persoane care s-au adresat Comisiei care acordă cetăţenia prin investiţii se numără interpreta din Federaţia Rusă, Sara Şor, soţia lui Ilan Şor, precum şi fratele şi tatăl acesteia.

În contextul în care Sara Şor este soţia unui cetăţean al Republicii Moldova, putea obţine cu uşurinţă cetăţenia moldovenească prin căsătorie, aceasta a decis totuşi să solicite cetăţenia prin investiţie în calitate de reprezentant al companiei Individual Entreprenor. Mai mult decât atât, legislaţia Federaţiei Ruse nu permite dubla cetăţenie, cei trei fiind nevoiţi să renunţe la cetăţenia rusească.

Potrivit avocatului Ion Creţu, compania reprezentată de Sara Şor „figurează în rulajele pe care deja de un an de zile le analizez. Această companie a primit şi a transferat bani companiilor implicate în spălarea banilor din laundromat şi în furtul miliardului”.

Decizia de a acorda sau nu cetăţenia prin investiţi rudelor lui Ilan Şor, este, în opinia juristului Sergiu Litvinenco, un test pentru aşa-zisul filtru al preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

„Candu a avut mai multe filtre, unul la Guvern când au votat prima garanţie, apoi a urmat filtrul privind amnistia penală şi a spus totdată că în cazul legii cetăţeniei prin investiţii va exista un filtru foarte serios care va respinge orice ofertă de obţinere a cetăţeniei, astfel încât în situaţia în care va apărea o companie în raport cu care există dubii cât de mici că ar fi fost implicată în acţiuni mai puţin legale, automat această companie şi aceste persoane care aplică pentru obţinerea cetăţeniei vor fi respinse”, a declarat Litvinenco în cadrul emisiunii „60 de Minute cu Vasile Năstase” de la Jurnal TV.

Totodată, juristul este interesat cum vor proceda autorităţile moldoveneşti în acest caz, când există deja o companie implicată în furtul miliardului şi în laundromatul rusesc, urmând „să vedem dacă această Comisie va da verdict pozitiv sau negativ şi va fi emis decretul cu privire la conferirea cetăţeniei Republicii Moldova pentru cetăţeana X”.

La rândul său, fostul procuror Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, consideră că această informaţie ridică foarte multe semne de întrebare.

„Eu personal pot presupune că ei vor pur şi simplu să transforme Republica Moldova într-o enclavă infracţională, întrucât ei acum nu se simt în siguranţă nicăieri, nici chiar în Rusia cu toate legăturile pe care le au.

Eu presupun că ei vor să-şi mute toate avuţiile aici pe teritoriul Republicii Moldova, în colhoz. Cred că va fi unicul colhoz din lume, colhozul criminal. Toţi criminalii din spaţiul post-sovietic s-ar uni şi ar exploata acest popor pentru beneficiile şi siguranţa lor personală şi noi toţi vom suferi din cauza acestei activităţi”, a afirmat Stanislav Pavlovschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe