SOS Cinematografia! Vot pentru "întoarcerea în trecut" în Camera Deputaţilor

O ordonanţă la care s-a lucrat un an de zile, prin dezbateri şi consultări cu oamenii din breaslă, a primit aviz negativ în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor în urma unei şedinţe care nu a durat mai mult de 8 minute, atrag atenţia cineaştii, revoltaţi că deputaţii vor să îi întoarcă în trecut, la o lege care înlesneşte corupţia.
(photos.com)

UPDATE. Camera Deputaţilor a respins ordonanaţa de urgenţă privind cinematografia iniţiată de Guvernul Cioloş.

* * *

Marţi, 23 mai, în plenul Camerei Deputaţilor se va vota proiectul de respingere a Ordonanţei de Urgenţă privind cinematografia (OUG 91/2016), pe baza raportului negativ dat săptămâna trecută de Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare privind adoptarea modificărilor la Legea cinematografiei.

Revoltaţi de raportul dat de comisia de resort, mai mulţi cineaşti le adresează deputaţilor o scrisoare prin care-şi exprimă susţinerea faţă de ordonanţa dată de Guvernul Cioloş. Totodată, cineaştii anunţă un miting de susţinere a OUG 91, astăzi, în intervalul orar 9.00 - 13.00, în faţa Parlamentului. Detalii aici.

Cineaştii atrag atenţia deputaţilor că o respingere a acesteia ar echivala cu o întoarcere în timp, "practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanţare, îngreunează realizarea co-producţiilor europene, înlesneşte corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică."

Revenind la scrisoarea deschisă, potrivit semnatarilor documentului, vechea lege a Cinematografiei (OG 39/2005) este o "lege vetustă şi părtinitoare, ce nu mai corespundea realităţii nici în plan local (breasla cineaştilor a crescut şi s-a diversificat) si nici în plan internaţional (surse de finanţare reduse şi descurajarea programată a coproducţiilor)." Modificările la această lege s-au discutat timp de un an de zile prin dezbateri şi consultări publice cu oamenii din breaslă pentru găsirea soluţiilor de îmbunătăţire a legii şi susţinere a tuturor categoriilor de cineaşti, reamintesc cineaştii, revoltaţi că după şase luni de la adoptarea modificărilor, Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a decis să avizeze negativ ordonanţa în urma unei şedinţe care nu a durat mai mult de 8 minute, fără consultarea breslei şi fără să enunţe motivele care au stat la baza acestei decizii.

OUG nr. 91/2016 este susţinută de majoritatea persoanelor active din cinematografie, de regizorii şi producătorii care au realizat performanţe internaţionale şi de tinerii cineaşti, absolvenţi ai şcolilor de profil şi aflaţi la început de drum în carieră. Au existat, e drept, şi voci care au contestat ordonanţa, însă fără argumente convingătoare şi fără să aducă propuneri de îmbunătăţire a ei. Dar majoritatea covârşitoare a cineaştilor activi, cu rezultate sau cu viitor în cinematografie şi-au manifestat în repetate rânduri susţinerea faţă de modificările propuse de OUG 91/2016.

O eventuală respingere a ordonanţei ar echivala cu o întoarcere în timp, practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanţare, îngreunează realizarea co-producţiilor europene, înlesneşte corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică. Respingerea ordonanţei ar echivala cu decapitarea a încă unor posibile generaţii de cineaşti, de tineri absolvenţi de film care vor renunţa să mai facă film în condiţiile în care sunt împiedicaţi să obţină finanţările necesare realizării de filme. De asemenea, respingerea ordonanţei ar aduce resemnarea actualei generaţii de cineaşti, cărora li s-a promis în nenumărate rânduri că legislaţia va fi îmbunătăţită şi adusă în sincron cu legislaţia europeană", susţin cineaştii, aceştia cerându-le deputaţilor să nu respingă OUG 91/2016 ci s-o retrimită Comisiei de Cultură unde să aibă loc o dezbatere reală împreună cu toate generaţiile de cineaşti.

Vlad Alexandrescu, solidar cu cineaştii

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, actualmente senator USR, atrage şi el atenţia, pe Facebook, că o eventuală respingere a ordonanţei "ar echivala cu o întoarcere în timp, practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanţare, îngreunează realizarea co-producţiilor europene, înlesneşte corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică."

"Am lucrat şase luni, tot mandatul meu de ministru al Culturii, la această Ordonanţă, cu grupuri de lucru alcătuite din profesionişti, reprezentanţi ai tuturor părţilor interesate. După ce nu am mai fost ministru, ordonanţa şi-a urmat drumul prin grija succesoarei mele la minister, Corina Şuteu. La Comisia de Cultură din Senat am organizat în februarie 2017 audieri consistente ale reprezentanţilor Cinematografiei. Am preluat din observaţiile lor şi am depus câteva amendamente la proiectul de lege de aprobare a OUG. Este inadmisibil ca întreaga Ordonanţă să fie desfiinţată fără nicio explicaţie pertinentă, în opt minute, de nişte oameni care nici nu s-au ostenit măcar să o citească.

Respingerea Ordonanţei în plenul Camerei Deputaţilor va avea drept consecinţe micşorarea şanselor tinerilor cineaşti de a obţine finanţări pentru filmele lor de debut şi revenirea la un sistem de organizare a concursurilor cinematografice care şi-a arătat demult limitele", scrie Vlad Alexandrescu, pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne