Soros: Rusia este o nouă putere globală în ascensiune

În contextul problemelor continue din sânul Uniunii Europene – precum potenţialul Brexit, sau criza refugiaţilor – George Soros susţine că Rusia este pe cale să devină o nouă putere globală.
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Investitorul miliardar George Soros a declarat luni că el vede că Rusia poate deveni o putere globală pe măsură ce Uniunea Europeană se prăbuşeşte, cam în acelaşi mod în care UE a înflorit în perioada în care Uniunea Sovietică a început să se prăbuşească.

În cadrul unui eveniment găzduit de Rusia Deschisă, o mişcare rusă de opoziţie finanţată de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski, Soros a adăugat că simte mai mult ca niciodată că destinul Uniunii Europene atârnă de viitorul Ucrainei.

Miliardarul a declarat că este încrezător în privinţa faptului că suportul pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană va creşte înaintea votului din 23 iunie, potrivit Wall Street Journal.

În plus, Soros a declarat pentru sura citată că există şanse mari ca Uniunea Europeană să se prăbuşească datorită crizei refugiaţilor, a provocărilor din Grecia şi a unei potenţiale ieşiri a britanicilor din blocul european (Brexit).

“Dacă Marea Britanie iese [din UE], acest lucru ar putea dezlănţui un exod general şi dezintegrarea Uniunii Europene va fi practic inevitabilă”, a precizat Soros pentru Wall Street Journal.

Dar el a mai susţinut că puterea recentă a lirei sterline este un semn că rezultatul referendumului din 23 iunie asupra Brexitului va fi unul în favoarea rămânerii ţării în UE.

“Sunt încrezător că, pe măsură ce ne apropiem de vot, tabăra anti-Brexit să devină mai puternică”, a fost citat Soros de către Wall Street Journal. “Pieţele nu au mereu dreptate, dar în acest caz sunt de acord cu ele”.

Într-un articol de opinie pe care l-a scris în ziarul The Guardian, el a precizat că electoratul “subestimează în mod grotesc” adevăratele costuri ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, adăugând că lira sterlină va scădea “în mod abrupt”. Soros a susţinut că vede o scădere uriaşă de cel puţin 15% şi posibil mai mare de 20%, până sub pragul de 1,15 în faţa dolarului american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe