Soros împins în corzi: Fundaţia pentru o Societate Deschisă îşi va muta sediul din Ungaria în Germania

Fundaţia miliardarului american de origine ungară este pregătită să îşi mute personalul din Budapesta în Berlin, după ce Ungaria a anunţat că va înăspri o lege împotriva ONG-urilor finanţate din exterior.
Un poster care promovează un mesaj împotriva miliardarului George Soros este afişat în oraşul Szekesfehervar, Ungaria, 6 iulie 2017.
Un poster care promovează un mesaj împotriva miliardarului George Soros este afişat în oraşul Szekesfehervar, Ungaria, 6 iulie 2017. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Fundaţia pentru o Societate Deschisă a miliardarului George Soros îşi va închide sediul din Budapesta şi se va muta în Berlin, în contextul unei campanii de represiune politică şi juridică a organizaţiei, a susţinut marţi fundaţia.

Măsura are loc după o decizie luată de guvernul ungar al lui Viktor Orban de a înăspri un proiect de lege numit “Stop Soros”, care va restricţiona activitatea organizaţiilor neguvernamentale ungare ce primesc fonduri din străinătate.

Preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Patrick Gaspard, a afirmat: “Guvernul Ungariei a denigrat şi a prezentat într-o lumină proastă activitatea noastră şi a suprimat societatea civilă de dragul câştigului politic, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene”.

“A devenit imposibil să protejăm securitatea operaţiunilor şi personalul nostru în Ungaria în faţa asediului arbitrar al guvernului”, a adăugat Gaspard.

Fundaţia a precizat că va susţine în continuare activitatea grupurilor societăţii civile din Ungaria după ce se va muta în Berlin, adăugând că va “folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a apăra drepturile fundamentale ce sunt ameninţate de legea [Stop Soros]”.

Antal Rogan, ministru în cabinetul Orban, a declarat luni că guvernul ungar va propune un proiect de lege “Stop Soros” mai dur, fără să furnizeze alte detalii. Oficialul a precizat că realegerea premierului în luna aprilie oferă guvernului un mandat pentru o lege mai dură.

Proiectul de lege va permite Ministerului de Interne să interzică ONG-urile care abordează problema imigraţiei, în cazul în care acestea prezintă un “risc pentru securitatea naţională”. De asemenea, va fi introdusă o taxă de 25% pentru donaţiile străine în cazul ONG-urilor care susţin imigraţia.

De asemenea, Universitatea Central Europeană, o instituţie de învăţământ susţinută tot de Soros, poartă la rândul ei o luptă cu guvernul ungar, însă a susţinut marţi că va rămâne în Budapesta, potrivit Deutsche Welle.

Disputa dintre George Soros şi Viktor Orban s-a intensificat în ultima perioadă. Premierul ungar l-a acuzat pe finanţatorul miliardar american că interferează cu politica ungară şi că doreşte să inunde Europa cu imigranţi.

În luna martie, adresându-se unei mulţimi în Budapesta cu ocazia unei sărbători naţionale care comemorează lupta Ungariei pentru independenţă, Orban a afirmat: “Cea mai mare luptă a noastră este pe cale să înceapă”.

“Luptăm împotriva unui inamic care este diferit de noi. Nu este deschis, ci se ascunde; nu este direct, ci este viclean; nu este cinstit, ci mârşav; nu este naţional, ci internaţional; nu crede în muncă, ci face speculaţii cu bani; nu are o ţară natală, ci consideră că deţine întreaga lume”, a declarat Orban, făcând o referire clară la aşa-zisa “mafie a lui George Soros”, unul dintre cei mai agresivi promotori ai globalismului. “Aceasta este patria noastră, viaţa noastră şi, din moment ce nu avem alta, vom lupta pentru ea până la capăt şi nu vom renunţa”.

“Africa doreşte să dărâme graniţa noastră şi Bruxelles-ul nu ne protejează. Ungaria şi Europa se confruntă cu un val de imigraţie în masă care pune în pericol modul de viaţă al cetăţenilor noştri. Europa este ţinta unei invazii. Cei care nu blochează imigraţia la graniţele lor, vor fi pierduţi”, a mai susţinut Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe