Soros este pregătit să investească 1 miliard de dolari în Ucraina

George Soros, presedintele Soros Fund Management, si a fundatiei cu acelasi nume, 24 septembrie 2011
George Soros, presedintele Soros Fund Management, si a fundatiei cu acelasi nume, 24 septembrie 2011 (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Într-un interviu cu ziarul austriac Der Standard, finanţatorul miliardar George Soros este pregătit să investească 1 miliard de dolari în Ucraina, dacă ţările occidentale se implică în domeniul investiţiilor private de acolo, susţine Reuters.

Soros a cerut anterior Occidentului să intensifice ajutorul către Ucraina, evidenţiind paşii către un pachet financiar în valoare de 50 de miliarde USD şi adăugând că aceşti bani ar putea fi văzuţi ca un zid împotrivă unei Rusii tot mai agresive.

Ucraina este în pragul falimentului. Datoria sa publică este preconizată să ajungă la 94% din PIB în 2015, sub efectele combinate ale unei recesiuni economice profunde, ale unei devalorizări record a monedei naţionale şi ale conflictului armat din estul industrial, unde armata guvernamentală se confruntă cu rebeli proruşi, susţine Capital.ro

O analiză a grupului de investiţii ucrainean ICU prevede o revenire la creştere economică în 2017 în Ucraina şi o scădere de 7,6% din PIB în acest an.

“Occidentul poate ajuta Ucraina prin creşterea atractivităţii sale pentru investitori. Este necesară o asigurare de risc politic. Acest lucru ar putea lua forma finanţărilor de tip mezanin la dobânzi europene – care sunt foarte apropiate de zero”, a declarat Soros în interviul cu Der Standard ce a fost publicat luni.

“Eu sunt pregătit. Există idei concrete de investiţii, de exemplu în agricultură şi în proiecte de infrastructură. Voi investi 1 miliard de dolari. Acest lucru ar trebui să genereze un profit. Fundaţia mea va beneficia din această situaţie. Finanţările private au nevoie de o puternică conducere politică”, a declarat Soros.

Mai mult, magnatul financiar de origine ungară, care şi-a creat un nume mizând împotriva lirei sterline în 1992, a plasat posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro la 1/3 deşi săptămâna trecută a declarat că această posibilitate este de 50/50.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.