Soros bate în retragere: Universitatea miliardarului urmează să fie mutată din Budapesta în Viena

Miliardarul american de origine ungară George Soros
Miliardarul american de origine ungară George Soros (Getty Images)

După o campanie intensă desfăşurată de guvernul ungar împotriva influenţei miliardarului de stânga George Soros, Universitatea Central Europeană a acestuia a anunţat intenţia de a se muta din Budapesta în Viena.

Universitatea Central Europeană (UCE) a fost supusă unor presiuni intense de către guvernul premierului Viktor Orban, care a afirmat anterior că nu este corect să se permită ca instituţia să emită diplome ungare şi americane atâta timp cât nu are un sediu în Statele Unite.

Recent, universitatea a anunţat că intenţionează să îşi mute sediul din Budapesta în ţara vecină Austria, unde va fi creat un nou campus, a precizat postul de radio suedez Sveriges Radio.

Eva Fodor, prorector al UCE, a afirmat că universitatea a semnat deja un contract cu proprietarul unui teren în Viena, însă unii speră că instituţia nu va pune în aplicare acest plan, deoarece conducerea acesteia a creat deja o sucursală în statul american New York, aşa cum ceruse guvernul ungar.

Ungaria încă nu a aprobat mutarea UCE, a afirmat Fodor, care a precizat: “Dacă guvernul nu semnează acest acord până la jumătatea lunii iunie, atunci vom lansa planul pentru mutarea întregii universităţi în Viena”.

La o conferinţă de presă susţinută în această săptămână, premierul Orban a afirmat că guvernul încă nu a luat o decizie finală privind soarta universităţii.

Potenţiala mutare a UCE în Viena a fost anunţată după ce Orban şi partidul său Fidesz au obţinut o victorie importantă – o majoritate de două treimi – la alegerile parlamentare din Ungaria, care le-a permis să propună anumite schimbări constituţionale.

Un element major al campaniei electorale desfăşurate de Fidesz a fost îndreptat împotriva influenţei ONG-urilor străine, multe dintre ele făcând parte din reţeaua lui Soros şi a Fundaţiei pentru o Societate Deschisă a acestuia.

Orban a denunţat influenţa lui Soros asupra politicilor UE privind imigraţia, susţinând că aşa-numitul “Plan Soros” urmăreşte să aducă milioane de imigranţi în Europa.

“Reţeaua lui Soros are o sferă de influenţă extinsă în interiorul Parlamentului European şi a altor organisme UE”, a declarat premierul ungar în octombrie 2017, adăugând că “Obiectivul său este construirea unei Europe cu o populaţie mixtă şi condamnarea guvernului ungar pentru că are un punct de vedere contrar privind imigraţia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe