Sorin Roşca Stănescu va depune la Parlament un nou proiect de lege a audiovizualului

Sorin Roşca Stănescu
Sorin Roşca Stănescu (Epoch Times România)

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a anunţat că va depune la Parlament un nou proiect de lege a audiovizualului, care să includă, printre altele, reguli în baza cărora preşedintele CNA să poată fi demis "pornind din interiorul CNA", informează Mediafax.

"Stabilim reguli care să poată să conducă la schimbarea preşedintelui CNA în mod simetric cu numirea acestuia, să nu mai fie posibil în viitor să aşteptăm demisia unui preşedinte care a nimerit într-un loc în care nu i se cuvine", a declarat duminică SRS, în cadrul unei conferinţe de presă.

În prezent, Legea audiovizualului prevede că preşedintele CNA (post asimilat funcţiei de ministru) este numit de Parlament şi poate fi destituit numai la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Mandatul preşedintelui CNA durează 6 ani.

SRS a mai afirmat că prin proiectul său legislativ se încearcă depolitizarea, pe cât posibil, a acestei instituţii, reducerea gradului de dependenţă politică a membrilor CNA, pornind chiar de la desemnarea acestora.

"Pentru prima dată, elaborăm o scară de valori, o bază de criterii în funcţie de care să poată fi nominalizaţi membrii CNA, să nu poată fi nominalizaţi doar pentru că vrea partidul sau doar fiindcă vrea guvernul o anumită persoană", a declarat Stănescu, adăugând că persoanele nominalizate în CNA vor trebuie să îndeplinească o serie de criterii profesionale şi morale.

Reamintim că iniţiativa legislativă a lui Roşca Stănescu vine pe fundalul unor scandaluri răsunătoare legate de comportamentul şefei CNA, Laura Georgescu. Pe posturile TV au circulat înregistrări cu aceasta vorbind (în termeni deosebit de vulgari) despre faptul că i s-a cerut să favorizeze anumite televiziuni, despre laptopuri gratis, despre oameni care îi sunt datori etc. CNA-ul, sub conducerea Laurei Georgescu, a fost supranumit Consiliul Naţional al Antenelor, pentru dublele standarde aplicate de instituţie în ceea ce priveşte amenzile. Consiliul arată o indulgenţă extremă faţă de posturile lui Dan Voiculescu, care se lansează în campanii de denigrare violente la adresa magistraţilor, jurnaliştilor, instituţiilor anticorupţie, în timp ce posturile care nu sunt de partea PSD sunt amendate drastic pentru cel mai mic derapaj.

Scandalurile de la CNA au căpătat deja un iz penal, DNA deschizând un dosar privind suspiciuni de corupţie în cadrul consiliului. În acest dosar procurorii DNA au început deja urmărirea penală împotriva lui Viorel Hrebenciuc, a Laurei Georgescu, şefă CNA, şi a Narcisei Iorga, membru în CNA.

În acest context, SRS a declarat că, pornind de la viciile existente în actuala lege, prin noul act normativ vor fi stabilite reglementări prin care să nu mai poată fi posibile blocaje în activitatea CNA pe viitor.

"Încercăm să construim prin lege un CNA mai prietenos, în sensul că o parte substanţială a amenzilor pe care le plătesc radiodifuzorii nu vor mai merge la bugetul de stat, ci se va constitui un capitol bugetar la nivelul CNA din colectarea acestor amenzi, astfel încât CNA să poată încuraja, cu bani, proiecte de emisiuni culturale, de emisiuni educative, să poată premia anumite posturi de radio şi de televiziune din banii rezultaţi din amenzi", a continuat acesta.

Roşca Stănescu a mai explicat că proiectul său prevede amenzi raportate la bugetele de venituri şi cheltuieli ale televiziunilor şi posturilor de radio, nu la audienţă, iar sancţiunile pentru televiziunea publică vor fi mai mari decât pentru celelalte televiziuni. Senatorul a adăugat că iniţiativa sa vine în contexul adoptării Directivei Europene privind serviciile mass-media, consacrând pentru prima dată un regim juridic ferm ce vizează în special protecţia minorilor, care prevede cele mai mari sancţiuni în acest domeniu.

Potrivit lui SRS, în iniţiativa sa legislativă, care va fi depusă zilele următoare în Parlament, vor fi definite pentru prima dată valorile care trebuie să reprezinte interesul public.

"Nu s-a mai întâlnit încă în nicio formulă a Legii audiovizualului asemenea protecţie a jurnaliştilor împotriva cenzurii, împotriva imixtiunii venind din direcţia guvernului său a unor partide politice care încearcă să influenţeze managementul sau patronatul unui post de televiziune sau de radio", a mai precizat parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne