Sorin Ioniţă despre sistemul de vot din Moldova: Plahotniuc şi Dodon fac tango pentru a fura liniştiţi

Dodon cere moldovenilor şi partenerilor străini să facă presiuni de renunţare la ideea democraţilor privind votul uninominal. În context, expertul român susţine că Plahotniuc şi Dodon vor să monopolizeze puterea.
Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc
Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc (The Epoch Times Romania)

După ce Vlad Plahotniuc a scris pe blogul său că iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt ar fi o ficţiune politică şi o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, lucru care totuşi se va produce indiferent de încercările Partidului Socialiştilor (PSRM) de a opri acest proces, Igor Dodon vine să-şi reconfirme poziţia categorică de a nu accepta iniţiativa democraţilor, anunţând şi el pe pagina sa de socializare că va bloca prin toate instrumentele de care dispune votarea şi eventuala intrare în vigoare a proiectului de modificare a legislaţiei electorale propus de Partidul Democrat (PD), care insistă pe adoptarea sistemului de vot uninominal.

”Vedem că Plahotniuc şi PD insistă pe votul uninominal. Se pare că înţelegerile cu privire la votare şi punerea în aplicare a noilor prevederi propuse de majoritatea parlamentară sunt deja făcute integral. Înţeleg că aceste aranjamenente sunt făcute nu doar la Chişinău”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

Şeful statului menţionează că în cazul în care se vor găsi aşi în mâneca majorităţii parlamentare, va cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova. Totodată, consideră că dacă acest lucru se va întâmpla, aşa cum şi-a planificat PD şi Plahotniuc în timpul cel mai apropiat, toată lumea ar trebui să se organizeze pentru a riposta iniţiativei, să protesteze până la capitularea definitivă a guvernării şi anunţarii alegerilor parlamentare anticipate.

”Informez că deja mâine consilierul meu pe probleme juridice va pleca personal la Comisia de la Veneţia pentru a transmite proiectul sistemului mixt, iar în următoarele zile consilierul pe probleme de politică externă va transmite documentul către o bună parte a cancelariilor diferitor organizaţii şi state. Totodată, astăzi şi în zilele următoare voi avea întrevederi cu reprezentanţii corpului diplomatic accreditat la Chişinău pe acest subiect”, a adăugat Dodon.

În condiţiile create, ţinând cont de graba cu care se desfăşoară toate evenimentele, şeful statului cere sprijinul cetăţenilor, a societăţii, a partenerilor străini pentru a face presiuni de renunţare la ideea votului uninominal. ”În caz că se va întâmpla altfel, aşa cum am menţionat, ne vom rezerva toate drepturile constituţionale pentru a opri acest proces”, a concluzionat Igor Dodon.

După ce Igor Dodon a anunţat iniţiativa oficială de a propune sistemul de vot mixt în Republica Moldova, analistul român Sorin Ioniţă a comentat pe pagina sa de socializare că încă odată Plahotniuc, ”cavalerul integrării UE” şi socialiştii pro-Moscova sunt de fapt înţeleşi şi fac tango cu comunitatea internaţională. Inclusiv cu găgăuţă români, analişti, diplomaţie şi servicii, care au impresia că trebuie să-l ajute pe primul ca să nu vândă Dodon Moldova lui Putin. ”Când de fapt ei vor să monopolizeze puterea împreună, excluzând opoziţia din parlament, şi să fure ţara liniştiţi în beneficiul propriu, cu preţiosul concurs al prietenilor de la Tiraspol. Era clar că reforma radicală a PD, sistem de vot britanic, e doar ca să plece fraierii după fentă, iar apoi ăştia doi cad la pace pe un sistem mixt cum am avut noi până în 2016, ca să pară băieţi rezonabili.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe