Şora: Preţuiţi-vă libertatea! Gândiţi-vă din când în când la cei care, pe alte meleaguri, suferă pentru a şi-o câştiga


Artistul chinez Liu Jinxing (刘进兴) aka Zhui Hun „spanzurat” de steagul Partidului Comunist Chinez, gest care ulterior l-a costat libertatea, fiind arestat​​​​​​​.
Artistul chinez Liu Jinxing (刘进兴) aka Zhui Hun „spanzurat” de steagul Partidului Comunist Chinez, gest care ulterior l-a costat libertatea, fiind arestat​​​​​​​. (Facebook - Mihai Şora)

Filosoful Mihai Şora a marcat Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare şi Autoritare, sau Ziua Panglicii Negre [Black Ribbon Day] cum mai este numită ziua de 23 august, publicând pe Facebook o fotografie în care este înfăţişat artistul chinez Liu Jinxing (刘进兴) aka Zhui Hun - victimă a regimului comunist de la Beijing. În fotografia publicată, artistul chinez apare „spânzurat” de steagul Partidului Comunist Chinez, gest care ulterior l-a costat libertatea fiind arestat pe motiv că ar fi adus „serioase prejudicii imaginii naţionale”.

"Liu Jinxing (刘进兴) (aka Zhui Hun) este un artist chinez născut în 1972. A fost, în ultimii ani, hărţuit şi arestat de fiecare dată când a încercat să-şi expună operele. În cea de aici, de pildă, apărea suspendat de steag – un moment de 'performance art', cum vedem nenumărate în Occident, de la dadaişti şi constructivişti încoace. Cineva din public a apucat să facă această fotografie. Artistul a fost imediat reţinut pentru… 'serioase prejudicii aduse imaginii naţionale'. Eliberat temporar, apoi din nou arestat, în 2019, cu doar câteva zile înainte de comemorarea celor 30 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen: autorităţile au considerat, de bună seamă, că Zhui Hun n-ar fi lăsat să treacă această dată fără o acţiune simbolică îndreptată împotriva puterii. Şi l-au condamnat… preventiv. De atunci, nu se ştie în ce închisoare se află, nici dacă va fi eliberat vreodată.

Ziua de 23 august a fost aleasă de Parlamentul european pentru a comemora victimele stalinismului şi ale nazismului. I se mai spune şi Ziua Panglicii Negre [Black Ribbon Day] sau, mai recent, Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare şi Autoritare – aşadar o denumire mai fidelă adevărului istoric, căci mai cuprinzătoare, dar, în acelaşi timp, mai vagă.

Preţuiţi-vă libertatea, dragi prieteni!

Şi gândiţi-vă măcar din când în când la cei care, pe alte meleaguri, suferă şi astăzi pentru a şi-o câştiga.

Mihai Şora

23 august 2020

P.S. Nu trebuie să fii sinolog ca să-ţi dai seama că în imagine este drapelul Partidului Comunist Chinez, nu drapelul ţării", a scris Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

Vă recomandăm să citiţi şi "Cel mai întunecat secret al Chinei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne