Sonia Rykiel Soooo French!

Creaţii din colecţiile primăvară-vară 2014, toamnă 2014 şi accesorii.
Creaţii din colecţiile primăvară-vară 2014, toamnă 2014 şi accesorii. (Sonia Rykiel)

Pentru a vă inspira în alegerea ţinutelor de primăvară-vară a acestui an vă prezentăm creatoarea de modă Sonia Rykiel.

Admiraţi creaţiile Soniei Rykiel în fotografii de rezoluţie mare pe http://epochtimes-romania.com/articles/2014/03/fotoslide_557.html

Născută în Neuilly în 1930 în suburbiile vestice ale Parisului, Sonia este cea mai mare dintre cele 5 fiice ale unei mame rusoaice şi ale unui tată român.

La vârsta de 17 ani muncea ca decoratoare a vitrinei unui magazin parizian de textile, iar în 1953 s-a măritat cu Sam Rykiel, proprietarul unui butik de haine scumpe. Rămânând însărcinată în 1962 şi nereuşind să găsească pulovere moi pe care să le poarte în acea perioadă, s-a folosit de unul dintre furnizorii veneţieni ai soţului său pentru a-şi crea propriile pulovere.

De atunci, începând cu creaţia rochiilor pentru gravide şi a unui pulover mic denumit „puloverul băiatului sărac” pe care a început să le vândă sub marca „Laura”, deţinută de soţul său, cariera de designer vestimentar a Soniei a luat avânt. Puloverul „băiatului sărac” a ajuns pe coperta revistei Elle şi i-a adus renumele de „regina tricotajelor” în 1967 în S.U.A.

Modelele pieselor sale vestimentare s-au diversificat tot mai mult pentru a acoperi o gama largă de gusturi, ea fiind primul designer care a creat haine cu cusăturile şi etichetele la vedere şi care a avut îndrăzneala să imprime cuvinte pe îmbrăcăminte.

Semnătura mărcii Rykiel o constituie puloverele lungi care atârnă pe corp şi bluzele mici, decupate, şalurile şi manşetele mari, întoarse. Paleta coloristică se învârte în jurul bejurilor, griurilor, albastrului închis şi culorii cărbunelui.

Creatoarea este autoarea mai multor cărţi printre care „Moda de la A la Z” şi o colecţie de poveşti pentru copii, iar în 1980 a fost votată una dintre cele 10 cele mai bine îmbrăcate femei din lume, demonstrând astfel că tricotajele se pot încadra în orice trend.

În 2005, împreună cu fiica sa Natalie, Sonia a adus Parisul la New York prin lansarea unui butiq Rykiel în cadrul magazinului Henri Bendel. Acum există 3 magazine de elită Sonia Rykiel în Statele Unite şi unul în Guam, iar în Japonia, Kashiyama, licenţiat să vândă produsele ei, a avut încasări de 45 milioane de euro.

În decembrie 2009, Sonia Rykiel şi H&M au lansat o colecţie de lenjerie de corp „Sonia Rykiel pour H&M”, primul dintre cele 2 proiecte cu producătorul suedez Hennes & Mauritz.

Designerul francez nu se adresează doar catwalk-urilor prin modele haute couture ci oferă eleganţa cotidianului prin colecţiile sale ready to wear.

Şi anul acesta Sonia ne încântă cu modele asimetrice, romantice şi din tweed într-o linie care subliniează feminitatea şi naturaleţea. Se remarcă folosirea panglicilor lungi, inspirate după îmbrăcămintea asiatică, cu dublu rol: decorativ şi ergonomic şi revenirea şoseţelelor semitransparente în sandale cu o notă de chic parizian. Sunt interesante accesoriile alese anul acesta cu uşoară notă pop, precum pălăriile cu aplicaţii metalice şi imprimeurile mari, colorate. Pentru primăvară-vară, Rykiel face rabat de la paleta coloristică preferată, folosind rozuri şi nuanţe de galben vii, iar locul caşmirului, lânii şi angorei este luat de mătăsuri vaporoase şi diafane.

Şi pentru că în fashion trebuie să fim cu un pas înaintea modei, vă prezentăm unele dintre creaţiile artistei pentru sezonul de toamnă, unde pasiunea ei pentru tricotaje transpare din plin.