Sondaje: 64% din populaţia Germaniei îşi doreşte un nou cancelar

O majoritate consistentă a germanilor nu crede că Angela Merkel ar trebui să îşi extindă mandatul după 12 ani cât s-a aflat la putere şi doreşte un nou cancelar la alegerile federale de anul acesta.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cel mai recent sondaj de opinie efectuat de YouGov, publicat luni, arăta că 64% dintre votanţii germani sunt în favoarea unui nou cancelar.

Un procent considerabil de 42% susţine că este “categoric” momentul ca altcineva să preia cel mai important job din politica germană, iar mai departe, 22% susţin că era “probabil” timpul pentru un chip nou.

Între timp, doar 19% susţin că ar fi “probabil cel mai bine” ca Merkel să rămână şi doar 8% au afirmat cu certitudine că Merkel ar trebui să păstreze postul.

Foarte surprinzător este faptul că chiar numeroşi suporteri ai partidului conservator al Angelei Merkel, Uniunea Creştin Democrată, şi anume 42%, susţineau că vor să scape de liderul lor de lungă durată.

O serie de sondaje din săptămânile recente au arătat că Merkel şi partidul acesteia pierd susţinerea cetăţenilor, încă de când Partidul Social Democrat de extremă-stânga l-a ales pe Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European, să candideze la postul de cancelar.

Un sondaj lansat pe 27 ianuarie prezenta competiţia dintre Partidului Social Democrat şi Uniunea Creştină Democrată, iar pe 7 februarie, alt sondaj arăta că partidul Angelei Merkel rămâne în urmă pentru prima dată.

Schulz a fost membru în Parlamentul European peste 20 de ani şi a ocupat poziţia de preşedinte al instituţiei cinci ani.

Cât timp a fost în Parlament, era cunoscut a fi chiar mai pro-Uniunea Europeană decât Merkel şi şi-a câştigat reputaţia de federalist desăvârşit şi oponent înverşunat al Brexitului.

Schulz afirma recent că populismul este un “virus” care “ar putea conduce Uniunea Europeană către sfârşit” şi a recunoscut că există un “risc real” ca organizaţia multinaţională ce există de 60 de ani să se clătine în faţa atacurilor naţionaliste.