Sondaj la comanda PD: 60% din moldoveni doresc ca RM să adere la UE

74% din respondenţi cred că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită, iar 43% sunt nemulţumiţi de situaţia economică din ţară.
R. Moldova aderă la UE
R. Moldova aderă la UE (infoeuropa.md)

Un sondaj de opinie comandat de Partidul Democrat din Moldova (PDM), sugerează că dacă ar avea loc alegeri anticipate, în Parlament ar intra patru formaţiuni: PSRM cu 2,7%, PAS cu 16,3% PD cu 12,4% şi Partidul Platforma DA cu 6,4%.

Sondajul IMAS, publicat la o zi după ce PDM a obţinut acordul Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) pentru înscrierea vectorului pro-european în Constituţie, mai sugerează că 60% din moldovenii chestionaţi îşi doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, în timp ce numai 44% ar opta pentru Uniunea Eurasiatică. Pentru unirea cu România ar vota 32% din respondenţi, iar pentru aderarea la NATO – 21%.

Cu toate acestea, notabil este faptul că potrivit sondajului, 74% din respondenţi au răspuns totuşi că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită, 43% sunt nemulţumiţi de situaţia economică din ţară, iar 73% au declarat că nu au nici un partid preferat.

Potrivit Radio Europa Liberă, alte sondaje de opinie apărute în ultima vreme sugerau că în Parlamentul de la Chişinău ar intra după alegeri numai socialiştii şi PAS şi că mai mulţi moldoveni doresc integrarea în structuri dominate de Rusia, decât în cele europene.

Noul sondaj a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 7 decembrie 2017 pe un eşantion de 1101 respondenţi în 74 de localităţi din R. Moldova şi are o marjă de eroare de +/- 3%.