Sondaj: Klaus Iohannis poate câştiga lupta cu Ponta

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis.
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis. (Epoch Times România)

Un sondaj de opinie dat publicităţii de evz. chiar în ziua în care PDL şi PNL au fuzionat, îl prezintă pe Klaus Iohannis drept favorit la alegerilor prezidenţiale din toamnă.

Potrivit sondajului realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda Fundaţiei Mişcarea Populară - precursoarea PMP - primarul Sibiului ar obţine, în cazul unei confruntări în turul doi cu Victor Ponta, 50,4% din voturile românilor. Rezultatele sunt o premieră absolută, până acum toate sondajele arătând că, indiferent cu cine ar fi intrat în finală, premierul ar fi câştigat detaşat.

BCS a luat în calcul şi varianta unei confruntări Johannis - Tăriceanu, arătând că, în acest scenariu, primarul Sibiului ar câştiga cu 59,5%.

De asemenea, intervievatorii i-au întrebat pe repondenţi ce anume le place, respectiv displace la candidaţi. Potrivit evz, atât Ponta cât şi Iohannis sunt percepuţi, de către cei care-i apreciază, drept „capabili, deştepţi” şi „serioşi, respectabili”.

Calitatea "de căpătâi" a lui Iohannis, în viziunea repondenţilor BCS, este acea de „bun organizator”, aptitudine care lipseşte din descrierea lui Ponta, care, în schimb, este perceput ca „ambiţios” şi „bun orator” - această ultimă aptitudine neregăsindu-se şi în descrierea primarului Sibiului.

În privinţa defectelor, Ponta este văzut ca „fals, prefăcut” de 9,1% din repondenţi, în timp 8,5% îl consideră „corupt, hoţ”. Pe Iohannis îl văd "corupt" doar 4,2% din cei intervievaţi. 2,2% din repondenţi îi reproşează liderului PNL că este „de altă naţionalitate”, însă alţi 2,6% apreciază faptul că este „neamţ”.

Sondajul BCS a fost efectuat în perioada 3-12 iulie pe 1.272 de repondenţi, iar marja de eroare este de 2,8%, un procent mai mare decât ipotetica diferenţă între Johannis şi Ponta, de numai 0,4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne