Somelierii din Europa au degustat vinuri produse la Cricova, Vinul din Vale şi Chateau Vartely

(photos.com)

Un grup de somelieri cunoscuţi din Europa, aflaţi în vizită în Moldova, au participat joi la o degustare de vinuri produse la trei companii moldoveneşti: Cricova, Vinul din Vale şi Chateau Vartely. La Cricova somelierii au degustat Chardonnay din anul 2009, vinul Magnific din anul 2011, Roze din 2012, dar şi Cuvee Prestige, vin spumant brut, fabricat după tehnologia clasică franceză şi cu un termen de maturaţie de trei ani.

În localitatea Butuceni din raionul Orhei, somelierii au degustat vinuri care se produc şi se îmbuteliază la compania Vinul din Vale, şi anume Feteasca albă şi Cabernet Sauvignon. Cea de-a treia degustare a somelierilor a avut loc la compania Chateau Vartely. Vicepreşedintele Asociaţiei Somelierilor din Europa, somelierul din Franţa, Brigitte Leloup, a menţionat că a venit pentru prima dată în Moldova de Ziua Vinului în anul 2009. "De atunci nici nu vă pot spune exact de câte ori am mai vizitat Chişinăul, mi se pare că de 11 sau de 12 ori. Şi la fiecare sosire în Moldova găsesc, literalmente descopăr pentru mine vinuri tot mai bune şi mai bune", a relatat ea.

Conform spuselor somelierului de autoritate şi cunoscut în Europa, Moldova şi vinificatorii moldoveni au tradiţii de vinificaţie bogate, foarte importante în activitatea de promovare a vinurilor moldoveneşti pe pieţele de peste hotare, în particular, pe pieţele ţărilor-membre ale Uniunii Europene, care anulează în timpul apropiat toate restricţiile la importurile de vinuri din Moldova, cu scopul susţinerii acestei industrii.

Somelierii au fost impresionaţi de curajul vinificatorilor din Moldova, de aspiraţia lor sufletească de a perfecţiona şi a îmbunătăţi procesul de fabricare a vinurilor, astfel încât vinurile moldoveneşti să fie în acelaşi rând cu cele mai bune branduri de vinuri. "Moldova este o ţară comparativ tânără, care produce vinuri şi le promovează pe pieţele internaţionale. Totuşi, Moldova are un potenţial sănătos, deci, în curând vor urma şi rezultatele. Embargoul Rusiei la importurile de vinuri moldoveneşti are un substrat şi un context politic. Acesta s-a produs pentru că Moldova doreşte să adere la Uniunea Europeană", a apreciat Brigitte Leloup.

În viziunea somelierei, vinificatorii din Moldova trebuie să îmbunătăţească cultura consumului de vin în ţară, astfel ca moldovenii să nu consume votcă. "Dacă pe rafturile din Europa vor exista vinuri moldoveneşti, eu le voi cumpăra neapărat", a asigurat Leloup. Preşedintele Asociaţiei Somelierilor din Europa, somelierul din Luxemburg, Thierry Corona, a spus că vinificatorii din Moldova "trebuie să descopere şi să cucerească nu numai pieţele din ţările UE, dar şi neapărat pe cele din America". "Chardonnay produs la Cricova, pe care l-am degustat, se aseamănă foarte mult şi este apropiat vinului francez", a menţionat el, precizând că în Moldova s-au înrădăcinat bine soiuri precum Rara Neagră şi Saperavi.

Vizita reprezentanţilor Asociaţiei Somelierilor din Europa în Moldova a fost organizată cu ajutorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin intermediul Proiectului de Creştere a Competitivităţii şi Dezvoltare a Întreprinderilor II (CEED II), cu suportul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe