Somaţie: Şefii Jandarmeriei nu mai pot sta la conducerea instituţiei. Trebuie să demisioneze rapid!

Jandarmeria este la un pas de a ajunge instrumentul politic al PSD, cuplul Dragnea-Dan au reuşit să distrugă toată credibilitatea Jandarmeriei Române. Măcar acum, în ceasul al 12-lea, când şefii Jandarmeriei au ajuns să fie cercetaţi penal, se impun nişte demisii, opinează Ovidiu Raeţchi.
Ionuţ Sindile la Parchetul General
Ionuţ Sindile la Parchetul General (Epoch Times România)

Odată puşi sub acuzare în dosarul reprimării brutale a protestului din 10 august, şefii Jandarmeriei ar trebui să demisioneze rapid. Iar odată cu ei, Carmen Dan ar trebui să plece şi ea de la şefia MAI-ului, susţine, într-o postare pe Facebook, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi,

"Şefii Jandarmeriei puşi azi sub acuzare nu mai pot sta nici măcar o clipă la conducerea instituţiei. Trebuie să demisioneze rapid, aşa cum şi Carmen Dan trebuie să plece din fruntea Ministerului de Interne. Nu am fi ajuns în această situaţie, sute de protestatari paşnici nu ar fi fost bătuţi în Piaţa Victoriei, dacă actuala conducere a Jandarmeriei nu ar fi executat iraţional şi ilegal toate ordinele politice venite dinspre Carmen Dan şi Liviu Dragnea. Am avertizat de nenumărate ori, încă din momentul în care doamna Dan gira un proiect de lege prin care Jandarmeria ar fi devenit organ de cercetare penală, că instituţia - în ciuda tuturor angajaţilor profesionişti şi respectabili - e la un pas de a ajunge instrumentul politic al PSD. Pas cu pas, într-un singur an de zile, Dragnea-Dan au reuşit să distrugă toată credibilitatea Jandarmeriei Române", susţine deputatul, într-o postare făcută publică în contextul în care şefii jandarmeriei au fost chemaţi astăzi la Parchetul General pentru a fi puşi sub acuzare în dosarul "Jandarmeriadei".

Raeţchi reaminteşte că, în vara lui 2017, Ministerul de Interne susţinea un proiect de lege prin care Jandarmeria ar fi devenit organ de cercetare judiciară, practic, o structură cu caracter militar putea ancheta civili şi opinează că miza acestui proiect era restrângerea libertăţilor civice şi creşterea capacităţii PSD de a suprima manifestaţiile publice.

Jumătate de an mai târziu, în ianuarie 2018, ca urmare a războiului declanşat de Liviu Dragnea împotriva SPP, premierul Viorica Dăncilă a renunţat la serviciile SPP, preferând un echipaj de la Jandarmerie, în ciuda faptului că nu avem un cadru legal în acest sens, mai punctează Raeţchi.

"Tot în ianuarie 2018 au apărut imagini cu jandarmi lovind fără motiv protestatari. Am solicitat atunci audierea în Parlament a şefilor din Jandarmerie, dar cei din PSD au respins solicitarea.

Martie 2018. Jandarmeria a amendat cu 2000 de lei un cetăţean surdomut care ar fi scandat lozinci anti-PSD la Congresul partidului.

Iunie 2018. În contextul modificărilor la Codurile Penale, Jandarmeria comite abuzuri flagrante faţă de protestatarii din Piaţa Victoriei, anticipând parcă ce o să se întâmple pe 10 august: oameni călcaţi în picioare în mod deliberat de către jandarmi; spray-uri cu piper folosite discret împotriva unor cetăţeni căzuţi la pământ; jurnalişti reţinuţi. Am solicitat din nou, în acest context, audierea şefilor din Jandarmerie în Comisia de Apărare, explicând că se merge într-o direcţie foarte periculoasă. Solicitarea a fost respinsă de PSD", rememorează deputatul desfăşurarea evenimentelor.

Liberalul mai aminteşte că între timp Jandarmeria se afla într-o cursă a înarmării: cumpăra 300 de grenade de mână cu efecte speciale, acustice şi luminoase, 1.556 de grenade fumigene, 2.000 de petarde unice, dar şi 20.000 de cartuşe de calibru 9X19mm pentru antrenament cu efect de marcare.

Punctul culminat a venit pe 10 august 2018 când protestul din Piaţa Victoriei a fost reprimat de Jandarmeria Română:

"Peste 400 de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce jandarmii i-au lovit fără motiv, folosind proceduri interzise, în ciuda faptului că manifestaţia era paşnică.

PSD a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a se asigura că faptele comise de Jandarmeria dirijată politic pe 10 august sunt muşamalizate: mai întâi a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, a refuzat convocarea premierului pe acelaşi subiect, a lăsat fără cvorum Comisia de Apărare de la Senat când trebuia audiată Speranţa Cliseru şi, iniţial, au lăsat Comisia de Apărare de la Camera Deputaţilor fără cvorum. Când, în sfârşit, Carmen Dan a venit la Comisie, discuţiile au fost secretizate. Raportul secretizat asupra evenimentelor din 10 august a fost ascuns timp de două săptămâni, deşi el conţine date de interes public, care ar trebui văzute de anchetatori şi de cetăţeni.

O observaţie cu acest prilej trebuie făcută la adresa ministrului Apărării, care - deşi în mod evident trebuia să se abţină de la orice declaraţie, având în vedere poziţia sa şi contextul tensionat - a crezut potrivit să declare după proteste: "jandarmii au vegheat la buna desfăşurare a manifestaţiei şi s-au expus unor agresiuni, acţionând corect şi în baza legislaţiei în vigoare, pentru restabilirea ordinii publice. Este regretabilă poziţia exprimată public de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la modul de acţiune al Jandarmeriei, într-un moment în care doi oameni în uniformă se zbăteau între viaţă şi moarte în spital, internaţi după ce au căzut victime huliganilor." Situarea ministrului Apărării de partea unor acţiuni vădit ilegale, într-un moment atât de sensibil, exclusiv din raţiuni politice, putea avea consecinţe nefericite - iar aceasta reprezintă o lecţie pentru viitor", concluzionează deputatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne