Şomajul italian este la cel mai ridicat nivel din iunie 2015. Şomajul în rândul tinerilor: 39,4%

Veşti proaste pentru Italia, a cărei economie şi al cărei sector bancar întâmpină mari probleme. Conform unei agenţii de statistică, nivelul şomajului a crescut la cel mai înalt nivel din iunie 2015.
Bancnote de 500 de euro.
Bancnote de 500 de euro. (Captură Foto)

În timp ce restul ţăilor europene cu situaţii dificile s-au bucurat de o îmbunătăţire economică lentă, dar stabilă, în anii recenţi (nu este clar dacă această creştere se va menţine în cazul în care Banca Centrală Europeană va suspenda programul de uşurare cantitativă şi dacă ratele suverane ale dobânzii cresc), în cadrul unei deteriorări neaşteptate raportate luni, rata şomajului italian a crescut la cel mai înalt nivel din iunie 2015, în condiţiile în care ţara se chinuie să recâştige o poziţie economică solidă.

Conform agenţiei italiene pentru statistici Istat, rata şomajului a crescut la 11,9% în noiembrie 2016, de la 11,8% în octombrie 2016, şi cu mult peste previziunea de 11,6 % care se estimase. În ciuda deteriorării ratei, 19.000 de persoane au fost angajate în Italia în luna noiembrie comparativ cu luna precedentă, conform Bloomberg.

În timp ce Istat a susţinut în 30 decembrie 2016 că firmele şi companiile prevăd o creştere a angajărilor în industria de producţie a Italiei, cu o scădere în comerţ, construcţii şi servicii, realitatea practică este mai puţin optimistă în special după ce UniCredit SpA, cea mai mare bancă a ţării, a declarat luna trecută că plănuieşte o reducere cu 21% a personalului său în Italia până în 2019.

Guvernul noului premier Paolo Gentiloni a urmărit să creeze mai multe locuri de muncă pentru a plasa economia pe o traiectorie crescătoare. Astfel, creşterea economică a înregistrat un impuls de 0,3% în trimestrul al treilea dar a încetat în luna septembrie. Cu un trimestru în urmă, creşterea economică era aproape de stagnare.