Solidaritate cu grevistul foamei, Alexandru Popescu, în noaptea dintre ani

Alexandru Popescu, ecologistul care a început greva foamei cerând oprirea exploatării gazelor de şist
Alexandru Popescu, ecologistul care a început greva foamei cerând oprirea exploatării gazelor de şist (Epoch Times România)

Revelionul 2013 vine în Bucureşti cu artificii şi concerte în aer liber şi cu o petrecere în stil Marele Gatsby (fracuri şi rochii elegante) la Casa Poporului. Vine însă şi cu o manifestare de solidaritate pentru Alexandru Popescu, românul care a intrat în greva foamei pe 21 decembrie, pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor comise de autorităţi la Pungeşti. Sute de bucureşteni, mobilizaţi pe Facebook, care vor ieşi în faţa Teatrului Naţional Bucureşti (TNB)/ Piaţa Universităţii în ziua de 31 şi în noaptea de Revelion, au decis ca pentru ei noaptea dintre ani să fie una de solidaritate cu Alexandru Popescu, pe care îl vor veghea în noaptea dintre ani.

Căci Alexandru Popescu face greva foamei, în faţa TNB, în slujba unui interes general, scrie pe Facebook unul dintre organizatorii manifestării de solidaritate cu grevistul foamei, iar românii care cred în cauza pentru care luptă Popescu vor ieşi pentru a fi alături de el.

Prin greva sa, Alexandru Popescu cere retragerea trupelor de Jandarmi din Pungeşti, anchetarea imediată a abuzurilor comise de jandarmi, interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică precum şi pedepsirea celor care s-au făcut vinovaţi de abuzuri şi ilegalităţi în problema gazelor de şişt.

Reamintim ca Alexandru Popescu a fost martor la abuzurile comise de autorităţi la Pungeşti. La o zi după ce Chevron şi-a trimis utilajele în comună vasluiană, însoţite de vaste efective de jandarmi care au folosit forţa împotriva sătenilor ieşiţi în drum, activistul, solidar cu sătenii, s-a dus la Pungeşti, găsind localitatea ruptă de lume iar populaţia terorizată de jandarmi. Popescu a fost martorul ocular şi în cazul abuzurilor din 7 decembrie, comise de jandarmii care au împărţit sute de amenzi abuzive şi au arestat protestatarii veniţi din toate colţurile României.

În data de 21 decembrie, la mai bine de două săptămâni după ce Pungeştiul a fost decretat „zonă de siguranţă specială”, fiind ocupat de această dată oficial de poliţie şi jandarmi, Alexandru Popescu a intrat în greva foamei, în Piaţa Universităţii, sperând ca gestul său să schimbe ceva atât în conştiinţa colectivă cât şi la nivel de autorităţi.

Popescu rabdă de 11 zile de foame în frig, căci Primăria Municipiului Bucureşti şi Poliţia Locală i-au refuzat amplasarea unui cort.

Mai mult - se afirmă pe Facebook - în ciuda faptului că a anunţat toate autorităţile (Direcţia de Sănătate Publică, Primăria, Poliţia, Poliţia Locală, Jandarmeria), Alexandru Popescu nu beneficiază de un control medical periodic. Activistul trebuie să sune el la ambulanţă dacă se simte rău, în loc să îi fie acordată monitorizarea şi îngrijirea necesară, aşa cum este legal.

A beneficiat, în schimb, de respectul şi solidaritatea bucureştenilor care împărtăşesc dorinţa de a se soluţiona cererile pe care Popescu le transmite guvernanţilor prin gestul său extrem. De-a lungul acestor zile oamenii i-au dus ceai şi i-au adus şi un brăduţ împodobit, în care au pus mesajul - mai mult pentru trecători decât pentru Alexandru Popescu - "Fii tu schimbarea care o vrei în lume - Mahatma Gandhi."

Reporterii noştri au luat legătura cu Alexandru Surcel, organizator al manifestării de solidaritate din noaptea dintre ani, care ne-a împărtăşit câteva dintre motivaţiile ce îi animă pe români să iasă în Piaţă, alături de Alexandru Popescu, în noaptea dintre ani:

Reporter E.T.: Ce v-a determinat să luaţi decizia în mijlocul sărbătorilor?

A. Surcel: Suntem impresionaţi de gestul acestui om care de sărbători a intrat în greva foamei şi stă sub cerul liber la Universitate, la rândul lui cu gândul la nişte români [locuitorii comunei Pungeşti n.r.] care de aproape o lună de zile sunt supuşi unor abuzuri.

Reporter E.T.: Câţi oameni credeţi că vor veni?

A. Surcel: Este destul de greu de estimat, dar undeva între câteva zeci şi câteva sute.

Reporter E.T.: Ce speraţi să aducă acest demers?

A. Surcel: Sperăm în primul rând să atragem atenţia faţă de protestul domnului Popescu, sperăm ca domnul Popescu să beneficieze de asistenţa care se acordă în mod normal în astfel de situaţii de grevă a foamei în primul rând şi în al doilea rând să îi permită să-şi instaleze acel cort în perimetrul respectiv întrucât totuşi să stai la hotel ”Cerul Liber” în miezul iernii este groaznic, chiar dacă până acum a fost iarnă blândă, vremea se poate strica oricând. Şi oricum noaptea este destul de frig să dormi doar într-un sac de dormit. Şi evident, dorim şi noi să atragem atenţia asupra obiectului protestului domnului Popescu pentru că noi suntem perfect de acord cu el şi vis-a-vis de Pungeşti şi de tot ce se întâmplă acolo şi referitor la chestiunea gazelor de şist.

Mai multe despre manifestarea de solidaritate puteţi afla pe pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/182706258593952/?ref_newsfeed_story_type=regular

Până la orele prânzului, pe această pagină, 261 de persoane şi-au confirmat participarea la manifestarea de solidaritate cu Alexandru Popescu.

Între timp, la Pungeşti, alţi 11 oameni rabdă de foame şi ei. 20 de localnici şi activişti au intrat în greva foamei, la o zi după Alexandru Popescu, în ajun de Crăciun. Unii, oameni în vârstă, au renunţat după ce sănătatea li s-a deteriorat. Oamenii sunt sprijiniţi de localnici, care le aduc ceai cald şi, mai ales, sprijinul lor moral.

Reamintim că Pungeşti este prima localitate unde Chevron a demarat lucrările în vederea explorării (şi ulterior exploatării) gazelor de şist. Lucrările au început desconsiderându-se total voinţa cetăţenilor care se împotrivesc exploatării gazelor de şist.

Pe 2 decembrie, ziua când utilajele Chevron au intrat în perimetrul de explorări, sătenii, ieşiţi în drum, au fost împrăştiaţi cu forţa de jandarmi, au fost loviţi, bătuţi, arestaţi, abuzaţi, amendaţi. Reporterii Epoch Times ajunşi la faţa locului au descoperit numeroase abuzuri comise de jandarmi, începând cu sechestrare de persoane, arestări arbitrare, încălcarea Constituţiei (dreptul la informaţie prin interzicerea accesului presei în zonă), vătămare corporală a protestatarilor, efectuare de percheziţii ilegale, amenzi ilegale, precum şi numeroase alte încălcări ale Legii 550 de funcţionare a Jandarmeriei.

În 7 decembrie, după ce jandarmii au eşuat să aresteze persoanele care au rupt gardul de sârmă ce împrejmuia terenul concesionat companiei Chevron, însă au arestat şi molestat activiştii paşnici veniţi la Pungeşti din solidaritate cu sătenii, Poliţia Vaslui a decretat stare de siguranţă specială la Pungeşti. Efectivele de jandarmi din zonă au fost sporite şi nicio maşină nu mai poate tranzita zona, fără a fi controlată de filtrele de poliţişti, în timp ce localnicii sunt intimidaţi şi terorizaţi permanent, neputând să iasă nici să ia apă din fântână fără a fi legitimaţi.

Cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în zonă, făcută în instanţă de o protestatară, a fost respinsă de Judecătoria Vaslui, fiind în prezent atacată cu recurs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne