Soldat ucrainean ucis de rebeli lângă aeroportul din Doneţk

Natura fragilă a acordului de încetare a focului în estul Ucrainei a fost testată din nou vineri, când un soldat ucrainean a fost ucis de focul separatiştilor în Doneţk.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk. (Captură Foto)

Un soldat ucrainean a fost ucis vineri în timpul unor lupte cu rebelii separatişti în apropiere de ceea ce era la un moment dat aeroportul din Doneţk, o fortăreaţă a separatiştilor pro-ruşi, a anunţat armata ucraineană.

„Un soldat a fost ucis şi un altul rănit”, a susţinut declaraţia venită din partea armatei.

Armata ucraineană a raportat că rebelii au deschis focul asupra poziţiilor sale din satul Piski, o zonă controlată de forţele Kievului situată în apropiere de aeroportul din Doneţk, care a căzut în mâinile separatiştilor în luna ianuarie.

Marţi, un alt soldat ucrainean a fost ucis într-un atac în apropiere de aeroport.

Astfel de atacuri evidenţiază natura fragilă a celui mai recent acord de încetare a focului, intrat în vigoare la 1 septembrie, într-un conflict care a luat vieţile a peste 8.000 de oameni în ultimele 18 luni.

Aeroportul Doneţk a fost pentru câteva luni scena unor lupte dure între armata ucraineană şi rebelii separatişti şi, chiar după ce a căzut în mâinile acestora din urmă, aeroportul rămâne în continuare unul dintre principalele puncte fierbinţi ale conflictului.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotrivă unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe