Solar Impulse 2 a finalizat călătoria în jurul lumii (video)

Avionul solar a aterizat marţi la ora locală 04:05 (00:05 GMT) în Abu Dhabi, locul de unde a decolat în luna martie 2015.
Solar Impulse 2
Solar Impulse 2 (existential.us)

Mai mult de 42.000 de kilometri parcurşi în peste un an şi patru luni, un total de aproape 500 de ore de zbor deasupra a patru continente, cu 17 etape. Solar Impulse 2 a reuşit să facă prima călătorie în jurul lumii fără a utiliza o singură picătură de combustibil.

Misiunea s-a încheiat cu aterizarea în Abu Dhabi, locul unde la data de 9 martie 2015 şi-a început călătoria, cu intenţia de a promova utilizarea energiilor regenerabile. În ultima etapă a lungii călătorii, avionul solar a fost pilotat de elveţianul Bertrand Piccard: 2.763 km de la Cairo până în capitala Emiratelor Arabe Unite. Pe pista de aterizare Al-Batten a fost întâmpinat de un grup de personalităţi, printre care prinţul Albert de Monaco şi compatriotul său André Borschberg, cu care a alternat comanda aeronavei în decursul acestor luni.

„Este atât de interesant” să zbori cu un avion care „nu face zgomot şi nu poluează”, a declarat la sosire Piccard, care nu a arătat niciun semn de oboseală. „Se crede că e o ficţiune, însă este o realitate. Viitorul este curat”, a adăugat el. La rândul său Borschberg a subliniat faptul că a fost „o provocare mai mult umană, decât tehnică”, reamintind condiţiile dificile cu care piloţii s-au confruntat, relatează situl web repubblica.it

Solar Impulse 2, misiune îndeplinită

Importanţa campaniei este susţinută şi de „admiraţia profundă” exprimată de către Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon. „Este o zi istorică, nu doar pentru voi, ci pentru omenire”, a declarat acesta, în timp ce Piccard zbura peste Golful Persic în timpul ultimei etape.

Solar Impulse 2 a făcut opriri în: Muscat (Oman), Ahmedabad şi Varanasi (India), Mandalay (Birmania), Chongqing şi Nanjing (China), Nagoya (Japonia), apoi a traversat Pacificul până în Hawaii (Statele Unite ale Americii), continuând cu San Francisco, Phoenix, Tulsa, Dayton, Lehigh Valley şi New York. În cele din urmă a traversat Atlanticul pentru a ajunge la Sevilla, Cairo şi a ateriza la Abu Dhabi, locul de unde a plecat.

Solar Impulse 2 a scris un capitol important al aviaţiei. Piccard a devenit primul pilot care a traversat vreodată Atlanticul cu un avion alimentat cu energie solară, iar Borshberg a devenit deţinătorul recordului zborului solitar cu etapa de deasupra Pacificului, de 8.924 km, parcursă în mai puţin de cinci zile şi cinci nopţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură