Societatea Timişoara: scrisoare deschisă şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Societatea Timişoara, simbol istoric al luptei pentru democraţie începută odată cu Proclamaţia din 1990, împreună cu mai mulţi oameni de cultură din România, a semnat o scrisoare deschisă, pe care au trimis-o tuturor şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene.

Cu această ocazie, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, a declarat pentru Epoch Times România:

"Motivaţia acestei scrisori este că, de când suntem membri în Uniunea Europeană, nu mai suntem singuri iar acţiunile noastre nu se răsfrâng numai asupra noastră. Ceea ce se întâmplă în România influenţează întreaga Uniune Europeană, deci considerăm că este normal ca partenerii noştri să ştie ce se întâmplă şi să îşi manifeste punctul de vedere....Considerăm că apărarea statului de drept în România nu este doar o problemă a românilor ci a tuturor cetăţenilor Uniunii Europene."

Printre semnatarii scrisorii se află Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Andrei Şerban, Eugen Negrici, Magda Cârneci împreună cu alţi intelectuali de marcă ai societăţii româneşti.

Vă prezentăm mai jos textul integral al scrisorii:

Scrisoare deschisă şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene

Excelenţe,

vă adresăm scrisoarea de faţă în numele opiniei publice din România, îndeobşte a activiştilor civici, oameni de cultură şi membri ai mediului academic. Am aflat cu indescriptibilă indignare, din media occidentală, de acuzaţiile de plagiat la adresa primului ministru al României, dl. Victor Ponta. Probele prezentate de revista Nature şi preluate, între altele, de publicaţii precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Le Figaro, Le Monde, El Mundo, Kurier etc, şi de canale de televiziune precum CBS News şi ABC News sunt zdrobitoare şi reprezintă pentru noi un motiv de îngrijorare. În joc nu e doar reputaţia unui politician, ci a unei întregi comunităţi naţionale. Ne desolidarizăm cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezintă o pată ruşinoasă pe obrazul României.

Vă scriem îngrijoraţi de felul în care o bună parte a mass-media din România şi mai ales oficialitatea au înţeles să trateze acest subiect. Se încearcă cu disperare minimalizarea acestei întâmplări nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: în urmă cu câteva săptămâni, ministrul interimar al Educaţiei a dispus schimbarea în totalitate a comisiei de etică, cea care dă verdicte în cazurile de plagiat. Vechii membri, personalităţi respectate ale mediului academic românesc, au fost înlocuiţi cu persoane obediente, unele dintre ele având chiar funcţii de conducere în partidul condus de dl. Ponta. Mai mult - un fapt fără precedent -, o comisie ministerială care dezbătea cazul plagiatului d-lui Ponta a fost dizolvată chiar în timp ce îşi desfăşura lucrările! În aceste condiţii, e previzibil la ce concluzii ne putem aştepta din partea oficialităţii în privinţa plagiatului d-lui Ponta.

Totodată, prin posturile de televiziune pe care le controlează (Antena 1, Antena 3, România TV) s-a declanşat o amplă campanie de minimalizare şi decredibilizare a acestui caz despre care editorul prestigioasei publicaţii Nature afirmă textual: „Nu avem niciun dubiu asupra plagiatului în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi." Activişti de partid fără cea mai mică calificare academică sunt trimişi la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publică, pentru a crea confuzie şi a trimite în ridicol o chestiune atât de serioasă. Ca persoane profund ataşate valorilor europene, vă adresăm acest mesaj de îngrijorare. Ştim că şi alte ţări europene, Ungaria şi Germania, au trecut de curând prin triste experienţe asemănătoare. Ca membri mai noi ai Uniunii Europene, vă solicităm să vă solidarizaţi cu gestul nostru prin care cerem ca şi în România gesturile de onoare - cum ar fi demisia domnului premier Ponta - să devină gesturi fireşti. Dorim ca regulile fundamentale ale civilizaţiei europene să fie şi regulile noastre. Nu vrem să mai trăim într-o ţară unde politicieni corupţi, demagogi şi autoritari să ne decidă destinul prin măsuri ce încalcă în mod revoltător şi repetat legile.

Andrei Pleşu, scriitor, Rector al New Europe College

Gabriel Liiceanu, scriitor, Director-General al editurii Humanitas

Andrei Şerban, regizor, profesor la University of Columbia, N. Y.

Magda Cârneci, scriitor, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social

Anca Vasiliu, director de studii, CNRS Paris, Université Paris-Sorbonne

Eugen Negrici, scriitor, profesor universitar

Sorin Alexandrescu, scriitor, profesor universitar

Daniel Vighi, scriitor, profesor universitar, Asociaţia culturală Ariergarda

Andreea Pora, jurnalist, Redactor-şef adjunct, revista „22"

Ştefan Vlaston, profesor, Preşedinte EDU CER

Alina D. Zamfir, profesor universitar, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi Privat Dozent/Habilitation la University of Muenster, NRW, Germania

Sorin Lavric, scriitor

Cristian Ciocan, scriitor, Societatea Română de Fenomenologie

Alexander Baumgarten, conferenţiar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai , Cluj-Napoca

Alin Tat, conferenţiar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai , Cluj-Napoca

Alin Gavreliuc, conferenţiar doctor, Universitatea de Vest, Timişoara

Ciprian Vălcan, scriitor, profesor universitar, Societatea Tinerilor Universitari din România

Societatea Timişoara