Societatea civilă, propunere revoluţionară pentru Toader: Abuzul în serviciu, redefinit. Nu va mai fi nevoie de prag

Societatea civilă i-a făcut o propunere revoluţionară ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul dezbaterii publice privind modificarea şi completarea dispoziţiilor din Codul Penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Codru Vrabie, Funky Citizens
Codru Vrabie, Funky Citizens (Epoch Times România)

Prezent la dezbaterea publică pe tema abuzului în serviciu, Codru Vrabie, reprezentant al Asociaţiei Funky Citizens, i-a dat o soluţie concretă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a pune capăt întregii nebunii privind pragul valoric pentru această infracţiune. În opinia lui Vrabie, dacă infracţiunea de abuz în serviciu ar fi transformată într-o infracţiune de pericol, nu de rezultat, aceasta ar conduce la căderea în desuetudine a dezbaterilor despre prag sau intensitate.

"În ciuda faptului că încep cu multe negaţii am pentru dumneavoastră o poziţie constructivă. Nu dorim doar o discuţie punctuală a abuzului în serviciu, cred că e bine să avem o discuţie despre întregul Cod Penal. (...) De asemenea, nu credem că e neapărat nevoie de prag, şi voi explica felul în care vedem noi constructiv soluţionarea problemei. Ministerul Justiţiei are posibilitatea să înainteze o astfel de propunere Parlamentului pentru că ţine de politica penală a statului, de filozofia penală: vă sugerăm să modificaţi infracţiunea de abuz în serviciu în aşa fel încât ea să nu mai fie o infracţiune de rezultat, ci una de pericol", a declarat Codru Vrabie.

Potrivit reprezentantului societăţii civile, când facem această redefinire, nu mai încape nicio discuţie despre pragul valoric, pentru că pragul e legat de existenţa rezultatului.

"Am verificat cum e definită infracţiunea de abuz în serviciu (...) şi ea pare să fie o infracţiune de rezultat însă, în Codul lui Cuza, ea era una de pericol, în filozofia capitolului de infracţiuni de serviciu există şi în infracţiuni de pericol şi de rezultat. Noi credem că valoarea ocrotită este exercitarea atribuţiilor de serviciu cu respectarea legii. Nu poate să fie ocrotită valoarea rezultată din încălcarea legii şi, din această perspectivă, ceea ce vă sugerăm e să eliminaţi din art 297 ceea ce scrie de la sintagma "şi prin aceasta cauzează o vătămare" şi până la "pedepseşte". Astfel, infracţiunea va deveni una de pericol (Tudorel Toader dă a nu din cap) rămâne coerentă cu celelalte infracţiuni din Codul Penal care fac referire la art 297", a precizat Codru Vrabie.

"Varianta pe care noi o susţinem este redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu pentru a deveni o infracţiune de pericol şi pentru a elimina din dezbaterea publică toată această nebunie cu privire la valoarea pragului."

"Dacă tai de unde spuneţi dvs., infracţiunea rămâne fără umare imediată şi rămâne fără un element constitutiv. Dacă rămâne fără un element constitutiv, rămâne o faptă, nu mai este o infracţiune", i-a răspuns Toader.

Poziţia Funky Citizens (care i-a fost înmânată şi ministrului Justiţiei) poate fi accesată aici.