Societatea civilă din R. Moldova: Atacurile la adresa ONG-urilor active au devenit tot mai frecvente

Prin intermediul acţiunilor denigratoare concertate, organizaţiile neguvernamentale şi activiştii civici sunt forţaţi să se autocenzureze sau să fie mai puţin activi, afirmă ONG-uri de la Chişinău.
Societatea civilă
Societatea civilă (platzforma.md)

Mai multe organizaţii non-guvernamentale susţin că pe parcursul anului 2018 în Republica Moldova au avut loc tentative de deteriorare a mediului de activitate al organizaţiilor societăţii civile (OSC) care au devenit ţinta numeroaselor acţiuni şi atacuri orchestrate de discreditare şi denigrare după ce în ultimii ani societatea civilă şi-a exprimat de mai multe ori poziţia disidentă în privinţa unor acţiuni ale guvernării.

Potrivit „Radiografiei atacurilor asupra organizaţiilor neguvernamentale”, politicieni îndeosebi cei aflaţi la guvernare au făcut declaraţii în mass media sau în cadrul intervenţiilor publice care prezentau sectorul non-guvernamental într-o manieră vădit negativă cu scopul discreditării imaginii acestora. Astfel, OSC-urile şi activiştii civici fiind forţaţi să se autocenzureze sau să fie mai puţin activi.

„Acţiunile iau deseori forma unor articole care sunt publicate concertat pe anumite portaluri de presă cu conţinut identic, dar cu titlul puţin modificat. În unele cazuri persoanele au acces chiar la informaţii confidenţiale din dosare personale, lucru care este unul îngrijorător pentru noi”, a declarat Ilie Chirtoacă, de la Centrul de Resurse Juridice în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a notat că datorită atacurilor tot mai frecvente, unele ONG-uri într-adevăr reprezintă interesele cetăţeanului de rând, iar alte organizaţii acţionează pe linia guvernării, recent devenind cunoscut faptul că patru astfel de organizaţii au beneficiat de finanţare de la Cancelaria de Stat pentru efectuarea unor cercetări.

Atacurile împotriva Amnesty International Moldova s-au intensificat după deportarea profesorilor turci, la începutul lunii septembrie 2018, acţiune calificată drept ilegală, a menţionat Veaceslav Tofan, directorul executiv al organizaţiei care a ţinut să informeze că doi profesori au fost deja condamnaţi la închisoare în Turcia, ceilalţi cinci urmând să-şi afle sentinţa până în luna mai.

Ion Manole de la Promo-LEX a atenţionat că în 2018 pentru prima dată asociaţia şi observatorii săi electorali s-au confruntat cu situaţii care pot fi calificate ca fiind acţiuni de intimidare.

În concluzie, ONG-urile au condamnat acţiunile de intimidare, care în opinia lor s-au intensificat pe parcursul ultimilor doi ani solicitând autorităţilor publice, instituţiilor private, dar şi persoanelor care au susţinut respectivele atacuri să se oprească şi să permită organizaţiilor să activeze liber. „Societatea civilă este un partener care trebuie implicat în procesul decizional, pentru că doar astfel se poate contribui la dezvoltarea ţării.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe