Societatea civilă din RM vrea să formeze un bloc electoral comun la parlamentarele din 2018

După ce PAS şi PPDA au anunţat intenţia de a participa la parlamentare într-un bloc comun, iată că şi unii membri ai societăţii civile şi semnatari ai Declaraţiei de independenţă şi-au manifestat interesul pentru un bloc electoral comun.
Membri ai societăţii civile
Membri ai societăţii civile (Captură Foto / privesc.eu)

La 14 decembrie 2017, în Republica Moldova a avut loc şedinţa de constituire a Mişcării Civice Europene din RM, pentru crearea căreia şi-au pus semnătura 77 de persoane printre care deputaţi votanţi ai Declaraţiei de independenţă, renaştere şi eliberare naţională din RM. Anunţul a fost făcut de către membrul Platformei civice Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc, care a menţionat că cei care au votat Declaraţia de independenţă nu pot fi indiferenţi faţă de ce se întâmplă în Moldova, simţindu-se responsabili de acel vot istoric pentru independenţa RM.

„Au semnat personalităţi care şi-au dedicat viaţa pentru scoaterea RM din Imperiul Sovietic şi pentru aducerea ei în democraţiile europene. Susţinerea de către aceste personalităţi a iniţiativei civice este determinată de starea de lucruri în care ne-am pomenit după 26 de ani de independenţă şi toate aceste temeri se regăsesc în manifestul nostru”, a declarat Valentin Dolganiuc

În context, semnatarii au venit cu un apel către toate mişcările social politice de a se coagula pe o singură platformă, ţintind anul electoral 2018. Această consolidare are drept scop păstrarea votului care a fost acordat de către cetăţenii cu viziuni pro-europene în alegerile prezidenţiale din 2017, precum şi amplificarea acestui vot în condiţiile în care 50 la sută au fost „absenteiştii votanţi din RM”.

Manifestul de faţă vine să construiască o punte între obiectivele clasei politice de atunci cu forţele politice de astăzi cele care ar urma să asigure RM orientarea europeană şi democratică după alegerile parlamentare din 2018. Criza generală în care a ajuns societatea noastră, precum şi neîncrederea uriaşă a cetăţenilor în propriile forţe şi în instituţiile statului, lipsiţi de speranţe pentru o situaţie normală, demonstrează că RM traversează cea mai complicată perioadă de la proclamarea independenţei la 27 august 1991”, a adăugat Dolganiuc.

Din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2018, situaţia se agravează şi mai mult. Din cauza modificării codului electoral se urmăreşte păstrarea la putere a forţelor oligarhice şi pro-ruse precum şi menţinerea RM în zona de influenţă a Federaţiei Ruse. Conştienţi că niciun partid sau alianţe de partide nu vor putea obţine victoria în parlamentarele din 2018, potrivit noii legi electorale, ba chiar riscă să piardă şi cuceririle independenţei, suveranităţii şi renaşterii naţionale din ani 90, societatea civilă vine cu această iniţiativa, obiectivele căreia sunt:

- elaborarea unei platforme comune de dialog pentru societatea civilă şi partidele politice cu scopul atingerii unui consens naţional în privinţa ireversibilităţii parcursului european al RM şi al idealurilor de renaştere naţională;

- facilitarea organizării unui front electoral comun al tuturor forţelor politice şi civice, bloc electoral comun indiferent de opţiunile lor, cu scopul de a menţine şi de a amplifica votul pro-european manifestat la alegerile prezidenţiale din 2017;

- crearea unor mecanisme pentru identificarea şi selectarea candidaţilor cu integritate şi meritocraţie atât din cadrul partidelor politice, cât şi din societatea civilă din circumscripţiile uninominale şi lista electorală;

- elaborarea şi aprobarea preliminară a programului de guvernare de către blocul electoral comun;

- convocarea Marii Adunări Naţionale pentru aprobarea finală a listei electorale naţionale şi a programului de guvernare.

În context, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a specificat că fracţiunea pe care o conduce salută faptul că tot mai multă lume conştientizează importanţa unificării forţelor pro-europene, anti-oligarhice şi rolul următoarelor alegeri pentru viitorul democratic al Republicii Moldova.

„PAS se bucură că societatea civilă a răspuns apelului nostru comun cu PPDA de consolidare a tuturor forţelor sănătoase, din partide şi din afara partidelor, care cred că mai există o şansă de readucere a ţării pe făgaşul normalităţii. Apreciem faptul că ideea principală a Manifestului, semnat de reprezentanţi de vază ai Mişcării de Renaştere Naţională, coincide cu viziunea noastră privind crearea unui Bloc naţional pe baza criteriilor de integritate şi meritocraţie. Următoarele alegeri parlamentare sunt cruciale în lupta noastră împotriva hoţilor şi trădătorilor de la guvernare”, a scris liderul PAS pe pagina sa de socializare.