Socialiştii spanioli îl aleg lider pe Pedro Sanchez

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Pedro Armestre / AFP / Getty)

Divizata mişcare socialistă spaniolă şi-a ales un nou lider în persoana lui Pedro Sanchez, fost lider de partid, care a câştigat cu 49% alegerile primare de duminică.

Rezultatul prevesteşte tensiuni pentru actualul premier spaniol, Mariano Rajoy, al cărui partid, Partidul Popular, a format un guvern de coaliţie cu Partidul Socialist al Muncitorilor - principalul partid de opoziţie - pentru a ţine piept asaltului partidelor anti sistem.

Noul lider socialist Pedro Sanchez este cunoscut pentru linia sa dură, analiştii aşteptându-se ca politicile lui Rajoy orientate pe liberalizarea pieţelor să fie rejectate de noul partener de coaliţie al acestuia.

Principalul rival al lui Sanchez rămâne Susana Diaz, care a câştigat doar 40% dintre sufragii, dar care este considerată mai favorabilă să facă compromisuri cu guvernul lui Rajoy.

În ciuda rezultatului alegerilor din partidul socialist, liderii săi rămân deocamdată irelevanţi, datorită faptului că în ultimii ani scena politică a Spaniei a fost împărţită pe de o parte între Partidul Popular şi Ciudadanos - un partid anti sistem, însă orientat dreapta - şi Podemos - un alt partid anti sistem, însă de orientare stângistă.