Şoc pe flancul estic. Membrii NATO cer Rusiei retragerea trupelor din Moldova

După o rezoluţie ONU votată în aprilie, membrii alianţei NATO cer Rusiei retragerea din Moldova
Summit NATO cu probleme, 11 iulie 2018, Bruxelles
Summit NATO cu probleme, 11 iulie 2018, Bruxelles (Getty Images)

Liderii ţărilor membre NATO cer Kremlinului să-şi retragă trupele din Republica Moldova şi ”să se angajeze în mod constructiv in procesul de soluţionare privind Transnistria”, conform declaraţiei finale a summitului, care a fost publicat pe situl Alianţei.

Liderii Alianţei îşi afirmă ”sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova în cadrul graniţelor acestora recunoscute pe plan internaţional. În conformitate cu angajamentele sale internaţionale". Preşedinţii statelor NATO fac apel la Rusia "să îşi retragă forţele staţionate în cele trei ţări fără consimţământul acestora”.

În iunie ONU a adoptat o poziţie similară, adoptând o rezoluţie în care cere Rusiei retragerea trupelor din Moldova.

La începutul anilor '90, URSS-ul a amplasat în Republica Moldova trupe - Armata a 14-a - şi armamente, care trebuiau restrase, conform unui acord încheiat în 1999 la Istanbul, prin care Rusia se obliga să îşi retragă trupele până în 2002.

În Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe