Soarta băieţilor blocaţi într-o peşteră inundată din Tailanda nesigură. Extragerea lor amânată

Membri ai echipelor de salve în interiorul peşterii Tham Luang din Tailanda, 6 iulie 2018.
Membri ai echipelor de salve în interiorul peşterii Tham Luang din Tailanda, 6 iulie 2018. (Getty Images)

Continuă drama celor 12 băieţi şi a antrenorului lor de fotbal care au rămas blocaţi în interiorul unei peşteri inundate din Tailanda timp de două săptămâni. Membrii echipelor de salvare tailandeze au declarat că băieţii nu sunt pregătiţi să încerce o evacuare subacvatică, din moment ce încă nu au deprins tehnica necesară pentru o astfel de operaţiune.

Narongsak Osatanakorn, guvernatorul local însărcinat cu operaţiunea de salvare, a afirmat sâmbătă dimineaţa că nu este momentul ca băieţii să încerce scufundarea, conform Deutsche Welle.

La o conferinţă de presă susţinută vineri, Narongsak a declarat că, dacă vor începe ploile abundente şi dacă acestea vor provoca inundaţii în alte zone ale peşterii Tham Luang, scafandrii vor fi nevoiţi să intervină imediat pentru a-i evacua pe băieţi şi pe antrenorul lor.

Între timp, autorităţile tailandeze au început să foreze peste 100 de “hornuri” în zidul muntelui pentru a încerca să îi scoată pe băieţi de deasupra.

Narongsak a precizat că vor fi nevoiţi să foreze prin 600 de metri de calcar pentru a ajunge la grupul blocat, adăugând că încă sunt discutate unghiurile de forare.

Apakorn Yookongkaew, comandant al Marinei tailandeze, a declarat la rândul său că s-ar putea ca echipele de salvare să fie forţate să încerce extragerea dificilă a băieţilor.

„La început, am crezut că copiii ar putea rămâne [în peşteră] pentru o perioadă lungă de timp ... dar acum lucrurile s-au schimbat, şi avem puţin timp”, a declarat Yookongkaew.

Anunţul de sâmbătă a fost făcut la o zi după ce un fost membru al Marinei tailandeze, lucrând ca voluntar la operaţiunile de salvare, a murit din cauza lipsei de oxigen.

Samarn Kunan a murit în timp ce s-a scufundat pentru a plasa tuburi de oxigen de-a lungul unei potenţiale rute pentru inevitabila încercare de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe