Snowden a primit 3 ani de azil în Rusia

Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate.
Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate. (AP Photo / The Guardian, File)

Avocatul lui Edward Snowden a declarat fostul agent NSA a primit încă trei ani de azil în Rusia. În 2013, Snowden a primit un azil de un an, care a expirat pe 1 august.

Avocatul său, Anatoly Kucherena, a declarat, joi, că Snowden a primit acum drept de reşedinţă în Rusia încă trei ani, dar fără să primească azil politic. Acest status, care permite şederea permanentă în Rusia, trebuie să fie decis de o procedură separată, a anunţat Kucherena, fără să precizeze dacă Snowden doreşte acest azil politic.

Snowden a ajuns pe aeroportul din Moscova, anul trecut, când zbura din Hong Kong (surse afirmă că acesta spiona pentru China) spre Cuba, la scurt timp după ce a publicat documente secrete cu privire la programele de supraveghere derulate de Agenţia americană de Securitate Naţională.

Agentul ar fi petrecut o lună în aeroport înainte să primească azil temporar, timp în care a fost avut numai o singură întâlnire cu reprezentanţii pentru drepturile omului. După ce a primit azilul temporar în Rusia, viaţa lui Snowden a rămas în mare parte acoperită de umbră.

Iar cazul lui a fost unul din factorii care au contribuit la tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite.

”Nu cred că s-a pus vreodată problema că aş vrea să mă duc acasă”, a declarat Snowden. ”Acum, dacă amnistia sau clemenţa devine o posibilitate, asta nu-mi rămâne mie de spus. Asta este o dezbatere pentru public şi pentru guvern să decidă. Dar, dacă mă duc oriunde în lume, acel loc ar deveni acasă”.

Dar maiorul KGB retras, Boris Karpichkov, a explicat că agenţii Serviciului rus de Informaţii Externe, pretinzând că sunt diplomaţi, l-au manipulat pe Snowden astfel încât să ceară azil în Rusia.

FSB vrea să ”extragă toate informaţiile secrete pe care le are cu privire la metodele operaţionale şi tacticile agenţiilor de securitate occidentale”, a declarat Karpichkov.

Moscova îl va reţine pe Snowden încă trei ani, până când nu mai are nicio informaţie de oferit, a apreciat în urmă cu două luni Karpichkov. Estimare care s-a dovedit corectă.