Smogul electromagnetic: cum să supravieţuieşti într-o lume electromagnetică

(PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

În articolul precedent „Smogul electromagnetic: încă o cauză a îmbolnăvirii noastre”, am relatat despre pericolele aferente smogului şi câmpurilor electromagnetice (CEM), existente în practic tot spaţiul din casele noastre. În acest articol vom prezenta principalii factori ce periclitează siguranţa electromagnetică şi metodele de protecţie împotriva lor.

După cum se cunoaşte, o „energie electrică pură” are o frecvenţă de 50-60 Hz. Într-o astfel de stare această energie pătrunde în locuinţele noastre. Însă, transformatoarele şi adaptoarele dispozitivelor electronice şi electrocasnice moderne transformă o astfel de frecvenţă inofensivă într-o energie de tensiune joasă, adaptând-o la aceste aparate electrice. Astfel apare „smogul electromagnetic”, ce conţine de 2500 de ori mai multă energie. O astfel de energie este extrem de dăunătoare pentru organism.

Mulţi specialişti şi experţi sunt convinşi de existenţa unei legături strânse între poluarea electromagnetică din casele noastre, radiaţiile electromagnetice răspândite peste tot şi o creştere considerabilă a condiţiilor patologice, cunoscute ca „hipersensibilitate la câmpurile electromagnetice” (HCE).

Astăzi, tot mai multe persoane se confruntă cu simptomele HCE, ca rezultat al expunerii la radiaţii electromagnetice şi CEM, ce provin de la dispozitivele mobile şi fără fir.

Studiile au arătat că într-o lume modernă „smogul electromagnetic” este responsabil pentru creşterea alarmantă a numărului de boli noi, cum ar fi sindromul oboselii cronice, a fibromialgiei, oncologiei pediatrice, a astmului, autismului, problemelor fiziologice şi de comportament la copii. Aceşti factori nocivi sunt, de asemenea, consideraţi a fi cauzele principale ale apariţiei şi dezvoltării bolilor cardiovasculare, a cancerului şi diabetului.

EPA (Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA), încă în martie 1990, a calificat CEM drept un agent cancerigen de clasa B (un posibil cancerigen). La aceeaşi clasă, EPA a poziţionat, substanţele cancerigene binecunoscute, cum ar fi formaldehida, DDT, dioxinele şi PCB.

Guvernul Suediei, în urma cercetărilor oficiale, ce au durat 25 de ani şi au implicat 500.000 de persoane, au găsit dovezi incontestabile ale efectelor nocive cauzate de câmpurile formate de liniile electrice. În prezent, în Suedia, aceste câmpuri electromagnetice sunt poziţionate în cea de-a doua clasă de agenţi cancerigeni, împreună cu ţigările.

Discuţii cu privire la subiectul nocivităţii smogului electromagnetic sunt purtate deja de câteva decenii, dar deocamdată nu se prevăd schimbări tangibile în situaţia creată. Desigur, dacă am putea vedea radiaţiile electromagnetice, am putea evita cu uşurinţă influenţa lor. Vă prezentăm câteva sfaturi care ar putea să vă ajute să evitaţi expunerea la câmpurile electromagnetice intense şi la smogul electromagnetic din viaţa noastră cotidiană.

1. Aparatele electronice şi electrocasnice

Chiar dacă uscătorul de păr pare a fi inofensiv, acest aparat intră în categoria celor mai puternice surse de radiaţii electromagnetice. La o distanţă de doar 3 cm de la cap, foehnul creează un câmp electromagnetic cu inducţie de până la 2000 µT. Potrivit normelor stabilite, nivelul maxim admis este de 100 µT pentru ziua de lucru de 8 ore. Bineînţeles, nu folosim uscătorul pentru o perioadă lungă de timp, dar în acelaşi moment funcţionează şi alte dispozitive electronice şi electrice. Foehnul emite radiaţii electromagnetice de 500 de ori mai mari decât cuptorul cu microunde.

Dacă este să luăm în calcul pericolul poluării electromagnetice, aparatul de ras este cel de-al doilea dispozitiv din aceeaşi categorie. Inducţia câmpului electromagnetic creat de acest aparat este de 1.500 µT, la o distanţă de 3 cm. Aparatul electric de ras, de asemenea, funcţionează în preajma organelor vitale.

Casele noastre sunt supradotate cu aparate electronice şi electrocasnice. Dacă aveţi la bucătărie filtru de cafea, procesor de alimente, prăjitor de pâine sau orice alte aparate, deconectaţi-le de la reţea. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte aparate electrice din casă: lămpi, ceasuri de alarmă, ipod, computere, încărcătoare, etc. Tot ce este conectat la priză - emite CEM.

2. Protecţia prin distanţă

Principala cale de a ne proteja împotriva CEM – este respectarea distanţei. Este de dorit ca aparatele electrice să fie situate la o distanţă de 1,5 metri de principalele locuri în care stăm în locuinţă. Respectarea acestei norme este imperativă mai ales pentru copii. Spre exemplu, distanţa până la frigider şi în special până la televizor ar trebui să fie de circa 1,5 metri. Dacă aveţi un TV simplu sau cu plasmă, ar trebui să vă gândiţi la procurarea unui monitor LCD (Liquid Crystal Display). Aceste monitoare emit mult mai puţine frecvenţe electromagnetice poluante.

Din acelaşi motiv, nu puneţi laptopul pe genunchi. Majoritatea laptop-urilor produc un câmp electromagnetic puternic, mai ales atunci când sunt conectate la priză. În astfel de caz, bateria se încarcă în nemijlocita apropiere a corpului. Este mai bine să deconectaţi laptopul de la priză în timpul utilizării lui.

3. Încercaţi să evitaţi tehnologiile wireless

Faceţi-vă alegerea în favoarea Internetului prin cablu sau utilizaţi Wi-Firouter-ul doar în caz de strictă necesitate. Asiguraţi-vă că îl deconectaţi în timpul somnului. Păstraţi route-ul cât mai departe de birou şi camerele pentru copii. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor tehnologii wireless cum ar fi telefoanele radio. Telefoanele fără fir pot emite aceeaşi cantitate de radiaţii electromagnetice, ca şi telefoanele mobile. Luaţi în calcul eventuala instalare a unui telefon fix cu fir, pe care l-aţi avut cu zece ani în urmă. Evitaţi telefoanele DECT cu staţia de bază şi telefoane prin satelit, care sunt surse foarte puternice de CEM.

4. Telefoanele celulare

În prezent, nu ne percepem viaţa fără telefoane celuare, de aceea este extrem de importat să învăţaţi copiii regulile de utilizare a acestui aparat. Iar cel mai bine – să nu îl daţi în general copilului.

Cel mai bun loc pentru telefonul mobil – este în geantă sau servietă, deoarece efectele câmpului electromagnetic al telefonului sunt slabe şi scad rapid odată cu creşterea distanţei. Telefonul mobil nu este periculos dacă este în regim „zbor” sau „offline”. Dacă oricum îl purtaţi, ţineţi-l cu bateria în afară.

Alternaţi poziţionarea telefonului de la o ureche la alta şi de la un apel la altul, pentru a reduce timpul total de expunere la CEM. Pe măsura posibilităţii, trimiteţi mesaje text. Apropiaţi telefonul de ureche doar atunci când conversaţia începe. În cazul în care semnalul este slab (de obicei, în lifturi, autobuze şi spaţii închise), intensitatea receptorului creşte la maxim. Aşteptaţi până apare un semnal bun.

Bluetooth-ul, desigur, ne facilitează viaţa, dar este de preferinţă să nu-l utilizaţi prea des. Vorbiţi la telefonul mobil utilizând difuzorul sau căştile.

5. O lumină inofensivă

Suntem atât de preocupaţi de economisirea energiei electrice, dar cum rămâne cu sănătatea noastră? Încercaţi să evitaţi lămpile fluorescente compacte, care emit radiaţii electromagnetice. În locul lor, utilizaţi LED-uri sau lămpi cu incandescenţă. Din acelaşi motiv, nu instalaţi regulatoare de lumină (reostate) în locul întrerupătoarelor obişnuite. Staţi departe de întrerupătoare. Acestea emit un câmp electromagnetic puternic la o distanţă de la 3 până la 4 metri. Asiguraţi-vă că patul dumneavoastră se află într-un loc sigur de aceste surse de frecvenţe electromagnetice.

Dacă sunteţi în continuare preocupat de siguranţa electromagnetică din locuinţa dumneavoastră, puteţi invita un specialist pentru estimarea CEM. Sursele puternice de radiaţii electromagnetice pot fi neutralizate prin intermediul unor filtre speciale, care sunt conectate la reţeaua electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură