Smogul din China afectează şi Coreea de Sud


O fetiţă poartă o mască în Piata Tiananmen pe 17 ianuarie 2013, în Beijing, pentru a o proteja împotriva poluării aerului.
O fetiţă poartă o mască în Piata Tiananmen pe 17 ianuarie 2013, în Beijing, pentru a o proteja împotriva poluării aerului. (Feng Li / Getty Images)

Smogul dens şi sufocant, care a persistat deasupra Beijingului şi estului Chinei în ultimele zile, afectează şi Coreea de Sud, potrivit rapoartelor de joi.

Smogul care a învăluit China a fost descris drept unul din cele mai grave incidente de acest gen din ultimii ani, particulele minuscule de praf atingând o densitate mai mare de 990 de micrograme pe metru cub pe scala PM 2,5. - mult mai mari decât nivelurile de siguranţă indicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care susţine că un nivel de siguranţă nu depăşeşte 25 de micrograme.

"Poluarea aerului din ţara noastră este afectată de poluarea aerului din China, deoarece substanţele poluante sunt aduse de vânturi în vest," a declarat Oh Min Young, un oficial al ministerului mediului din Coreea de Sud, pentru Financial Times.

Oxidul de azot este un produs secundar al emisiilor produse de automobile şi de arderea cărbunelui – acţiune efectuată de China la scara largă. În ultimul deceniu, China s-a folosit de centralele electrice pe cărbune pentru alimentarea producţiei sale economice masive în creştere şi este în prezent cel mai mare consumator de energie provenită din cărbune din lume. Dar efectele negative ale arderii unor cantităţi masive de cărbune au influenţă asupra mediului în ţară.

Oh Min Young a afirmat că circa 40 la sută din oxidul de azot din Coreea de Sud provine din China. Oxidul de azot este un termen generic folosit pentru diferitele tipuri de gaze produse în timpul arderii şi poate provoca ploi acide, probleme respiratorii şi alte probleme de mediu.

"Smogul recent din Coreea este un amestec de poluanţi atmosferici care provin din China, vapori de apă şi substanţe poluante (amestecate în zăpada care se topeşte)", a declarat Kim Jong Choon, un oficial de la Institutul Naţional de Cercetare a Mediului.

Şi alte pulberi sedimentabile şi oxid de sulf ajung în Coreea de Sud tot din China, au declarat miercuri oficialii guvernamentali, a raportat AsiaOne.

De-a lungul ultimelor zile, cantitatea de PM 10 (particule ultra-fine de aer mai mici de 10 micrograme) din mai multe oraşe coreene a depăşit cu mult nivelurile maxime admise de 100 micrograme pe metru cub. În Seul a ajuns la 218, în Busan a ajuns la 272, iar în Daegu a fost de 235, în conformitate relatărilor lui Kim.

"Particulele ar putea cauza boli respiratorii. Pentru determinarea poluării secundare a solului şi a apei sunt necesare examinări suplimentare", a declarat Kim pentru site-ul web.

O parte dintre poluanţi s-ar putea să nu fi fost produşi de om, din moment ce Coreea de Sud a fost nevoită să se ocupe de multe ori de "furtunile de praf galben" care provin din deşertul Gobi, în nord-vestul Chinei şi Mongoliei. Dar aceste furtuni transportă şi o gamă largă de poluanţi atmosferici produşi de industria chineză din zonă care utilizează cărbune.

Potrivit Financial Times, aceste furtuni de praf sunt rare în timpul iernii şi tind să izbucnească primăvarai.

Choi Jun Ho, şeful grupului pentru mediu Prietenii Pământului din Coreea, a declarat pentru Times că în timp ce Coreea de Sud trebuie să îşi reducă poluarea internă, există şi nevoia unui dialog cu China pentru rezolvarea problemei.

Vorbind cu AsiaOne, Choi a spus că emisiile de pulberi sedimentabile PM 2,5 trebuie să fie reglementate cu atenţie, deoarece astfel de particule sunt foarte nocive şi persistă multă vreme în corpul uman.

Choi a îndemnat la o întâlnire între miniştrii mediului din Coreea de Sud, China şi Japonia pentru a discuta problema.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe