„Slujesc ţării şi poporului, nu dictatorului” - banner furat de „autorităţi” din centrul Chişinăului

Vlada Ciobanu sub bannerul din faţa cafenelei Guguţă
Vlada Ciobanu sub bannerul din faţa cafenelei Guguţă (facebook.com / Vlada Ciobanu)

Instalat acum două săptămâni pe strada Ismail, din Chişinău, de diaspora de la Londra, panoul cu inscripţia „Slujesc ţării şi poporului, nu dictatorului” a fost dezinstalat la cererea autorităţilor la mai puţin de 24 ore. Ulterior, acelaşi panou a fost instalat în faţa cafenelei Guguţa din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” de către membrii protestului permanent „Occupy Guguţa”, de unde a fost furat în noaptea de 10 spre 11 august.

„Gândire primitivă, extrem de previzibilă. Acest banner avea potenţial de o ştire. Când a fost instalat. De nu reacţionau paranoicii aşa cum au reacţionat. Cu ajutorul lor acest banner a creat valuri şi valuri de ştiri: A fost instalat. A fost dat jos. A fost ridicat la Occupy Guguţa. A fost furat mişeleşte de "autorităţi". Ziua nu au curaj?”, a scris pe contul său de socializare directorul Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova, Dumitru Alaiba.

Acesta a ţinut să specifice că ştirile cu acest banner deranjează şi mai mult guvernarea, întrucât la fiecare ştire apare fotografia cu bannerul, şi de fiecare dată sare în ochi cuvântul „DICTATOR”. „Deranjează, da? Bine, băieţi. Voi chiar credeţi că se opreşte aici? Pe dracu”, a mai scris Alaiba.

„Primitivismul vostru e cea mai mare şansă a noastră. Extrem de previzibili. O să mai faceţi ştiri cu panoul. Diaspora a făcut una, voi aţi făcut încă trei deasupra. Da, da. Voi aţi făcut. Să fi stat bannerul acolo unde a fost pus, demult toţi uitau de el. Nu-i cap. Nu-i puţină gândire strategică”, a punctat expertul.

În context, redactorul şef al Ziarului de Gardă (ZdG), Alina Radu, a subliniat că de când este la ZdG, a făcut câteva încercări să pună nişte bannere să anunţe cititorii despre existenţa ziarului, şi despre faptul că „scriem despre corupţi”, însă, de fiecare dată „bietele noastre bannere” au avut probleme.

„Acest banner îmi pare un luptător, care spune mai multe tocmai pentru că e supus represiunilor”, a scris Alina Radu, pe contul său de Facebook.

„Ei ne iau drepturi, noi le revendicam. Ei dau jos, noi instalam”, a scris şi experta CPR Moldova, Vlada Ciobanu.

Potrivit directorului de programe al CPR Moldova, Ştefan Gligor, poliţia a făcut o mare problemă din cauza bannerului afişat între doi copaci, afirmând că cei care l-au instalat ar fi încălcat prevederile art. 74 a Codului Contravenţional prin faptul că nu au respectat modul de organizare şi desfăşurare a protestului stabilit de Primărie.

„Am citit atent actul emis de primărie şi am explicat şi am arătat că Primăria a indicat expres posibilitatea instalării aparatelor de sonorizare şi a bannerelor, fiind indicată şi locaţia Gradina publica "Ştefan cel Mare" în faţa cafenelei Guguţa. S-au gândit ei, scărpinând ceafa, dacă ne amendează bannerul tot va sta acolo cât vom contesta în judecată şi aparent au decis ca e mai simplu să-l fure”, se arată în mesajul lui Gligor pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe