Sloganul "Băsescu e de vină" revine. Liderul PMP, "vinovat" că Iohannis n-a nominalizat-o încă pe Shhaideh

Invitat la Antena 3, Liviu Dragnea a opinat că la originea amânării desemnării lui Sevil Shhaideh ca premier ar sta faptul că Băsescu i-ar fi dat informaţii lui Iohannis. Desigur, este posibil ca la amânare să fi contribuit şi presa, care a scris că soţul lui Shhaideh e simpatizant Assad...
Liviu Dragnea(Presedinte PSD)
Liviu Dragnea(Presedinte PSD) (Florin Chirila\Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis intenţiona să o numească încă de ieri pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier, dar s-a răzgândit. Motivul? În opinia lui Dragnea, cauza amânării unei decizii până după Crăciun ar fi Traian Băsescu care i-ar fi dat "cine ştie ce" informaţii şefului statului, relatează B1 TV.

''Eu din discuţia pe care am avut-o cu preşedintele ieri (miercuri, n.r), la consultări, mie mi-a dat impresia - şi nu numai mie, ci şi domnului Tăriceanu - că într-adevăr a doua zi voia să facă o nominalizare. Eu vă spun ce a spus, cred că a fost surprins, multă lume a fost surprinsă, dar prima reacţie a fost. Am şi rememorat amândoi, amândoi am lucrat cu doamna Shhaideh. A spus că aşeaptă consultările cu toate partidele şi apoi va lua o decizie. Eu l-am întrebat dacă mâine, adică dacă azi (joi, n.r.) face anunţul şi a zis că vrea să termine consultările şi după aia. Părerea mea a fost că avea în intenţie ca azi (joi, n.r) să facă acest anunţ'', a declarat Dragnea, pentru Antena 3.

Întrebat de ce s-a răzgândit preşedintele, Dragnea a răspuns:

''L-am urmărit pe Traian Băsescu când a ieşit de la consultări şi în stilul ăla securist, securistoid al lui Băsescu a lăsat să se înţeleagă că i-a dat nu ştiu ce informaţii preşedintelui Iohannis. Omul o fi făcut un pas înapoi, o fi zis , o fi văzut şi ce se întâmplă în presă, dar rezultatul nu e în regulă''.

Reamintim că liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat, joi, că în cadrul discuţiile avute cu Iohannis la Cotroceni l-a atenţionat pe acesta cu privire la faptul că soţul premierului propus de PSD a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria.

Potrivit news.ro, întrebat despre îngrijorările sale cu privire la legăturile soţului lui Shhaideh - despre care se spune că ar fi un susţinător al dictatorului Assad - cu autorităţile din Siria, Băsescu a confirmat că i le-a transmis şi lui Iohannis.

"Bineînţeles, inclusiv o atenţionare legată de faptul că este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc am exprimat. Asta e maxim ce pot să comentez. (...) Am spus maxim ce pot să spun public", a spus Traian Băsescu, la insistenţele jurnaliştilor.

Cât despre Sevil Shhaideh, Băsescu a reiterat faptul că are o reputaţie excepţională în comunitatea turco-tătară, însă, pe lângă reputaţia impecabilă are şi un unchi în Statele Unite, un profesor de foarte largă recunoaştere, care a rămas legat şi de locul naşterii - Babadag -, un soţ care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria precum şi zero experienţă politică.

Ori, având în vedere lipsa sa de experienţă politică, Shhaideh poate deveni cu uşurinţă "doar o faţadă pentru domnul Dragnea şi oamenii puternici din PSD."

"România nu ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E Guvernul, e preşedintele ales, dar în spatele lui decizia finală o au ayatollahii", a explicat el.

Reamintim că potrivit Rise Project, soţul lui Sevil Shhaideh, sirianul Akram Shhaideh este susţinător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internaţională de crime de război şi că pe conturile sale de socializare, acesta transmite mesaje pro-Assad, foloseşte simbolurile loialităţii faţă de regimul de la Damasc şi critică atât rebelii, cât şi liderii arabi şi vestici care susţin revoluţia siriană.

Akram Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc, sub regimul controlat de familia Assad. În 2010 a venit în România, şi-a continuat cariera într-o instituţie publică şi acum propagă online mesaje de sprijin pentru un regim acuzat de crime de război, scrie Rise Project.

Cât despre Sevil Shhaideh, cea pe care Dragnea o vrea premier, aceasta vine din Constanţa, unde, potrivit liderului USR, a făcut parte din gaşca Nicuşor Constantinescu - Radu Mazăre, titulari ai numeroase dosare penale şi despre care se susţine că au jefuit judeţul. Concret, Shhaideh a fost director al Direcţiei Proiecte din Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă ani de zile de celebrul Nicuşor Constantinescu.

De altfel, Shhaideh ar fi fost audiată, în calitate de martor, în dosarul de corupţie Tel Drum, firmă despre care presa a scris că ar fi controlată de Liviu Dragnea. În acest dosar, un apropiat al lui Liviu Dragnea ar fi scos informaţii clasificate secret de stat din DNA referitoare la Tel Drum şi ar fi încercat să i le dea şefului PSD, scrie România Liberă.

Shhaideh a fost persoana care l-a înlocuit pe Liviu Dragnea la şefia Ministerului Dezvoltării Regionale, după ce acesta a demisionat, în urma condamnării la închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012.