Skripal 2.0: Rusia neagă implicarea în otrăvirea altor două persoane cu Novicioc în Marea Britanie

Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018.
Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018. (Getty Images)

Doi cetăţeni britanici se află în stare gravă după ce au fost expuşi la Novicioc, acelaşi agent chimic cu care au fost otrăviţi fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia în luna martie, a declarat miercuri şeful serviciului antitero al poliţiei britanice, Neil Basu.

Cei doi, o femeie în vârstă de 44 de ani şi un bărbat în vârstă de 45 de ani, au fost spitalizaţi după ce au fost găsiţi inconştienţi sâmbătă în locuinţa lor de pe Muggleton Road, în Amesbury, o localitate situată la doar 12 km de Salisbury, unde a fost otrăvit Skripal.

“Am primit rezultatele testelor de la (centrul de cercetare militară) Porton Down, şi arată că cele două persoane au fost expuse la agentul chimic Novicioc”, a precizat Basu reporterilor, potrivit Reuters.

Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea celor doi Skripal cu Novicioc – un agent chimic dezvoltat de armata sovietică în timpul Războiului Rece – aceasta fiind prima utilizare ofensivă cunoscută a unei astfel de arme chimice pe teritoriul european de la cel de-al doilea război mondial. Londra a lansat acuzaţiile în ciuda faptului că nu a prezentat public dovezi concrete în acest sens, iar Kremlinul a negat acuzaţiile.

Şi de această dată, Moscova a negat orice implicare în otrăvirea lor. Parlamentarul rus Serghei Jelezniak a afirmat că incidentul cu otrăvirea pare să fie o încercare de a deteriora percepţia pozitivă a microbiştilor britanici faţă de Rusia.

Departamentul antitero al poliţiei britanice conduce acum o investigaţie, deşi Basu a precizat că nu se cunoaşte exact cum au intrat în contact cei doi cetăţeni britanici cu agentul chimic sau dacă au fost vizaţi în mod special.

“Nu am nicio informaţie sau dovadă că ei au fost vizaţi în vreun fel. Nu există nimic în trecutul lor care să sugereze acest lucru”, a declarat Basu.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia, lucru care afectează peste 50 de locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe