Skripal 2.0? Femeie britanică expusă la Novicioc moare în spital

Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018.
Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018. (Getty Images)

Poliţia metropolitană britanică a declarat că persoana care s-a îmbolnăvit grav după ce a fost expusă la acelaşi agent chimic folosit la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale a murit în spital.

Într-o declaraţie, poliţia a precizat că Dawn Sturgess, o femeie în vârstă de 44 de ani şi mamă a trei copii, a murit duminică în spital după ce a fost expusă recent la agentul chimic Novicioc, potrivit RFE/RL.

Decesul femeii este investigat acum ca o crimă, a adăugat poliţia în declaraţia sa.

Premierul britanic Theresa May a afirmat că este “îngrozită şi şocată” de moartea lui Sturgess.

“Poliţia şi oficiali ai securităţii lucrează de urgenţă pentru a stabili faptele acestui incident, care este investigat acum ca o crimă”, a scris May pe Twitter.

Neil Basu, şeful serviciului antitero al poliţiei britanice, a declarat că decesul lui Dawn va servi la consolidarea determinării “noastre pentru a identifica şi aduce în faţa justiţiei persoana sau persoanele responsabile pentru ceea ce poate fi descris doar că un act ruşinos, necugetat şi barbar”.

Autorităţile britanice susţin că Sturgess şi prietenul ei, Charlie Rowly, au fost găsiţi în 30 iunie inconştienţi şi în stare critică într-o locuinţă din oraşul Amesbury, situat la mai puţin de 20 km distanţă de Salisbury, unde Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu acelaşi agent chimic în luna martie.

În timp ce Rowley rămâne spitalizat în stare gravă, poliţia continuă să investigheze cum ar fi putut să fie expuşi cei doi la toxina respectivă.

Incidentul Skripal a declarat o criză diplomatică între Moscova şi Occident.

Fără a prezenta dovezi incontestabile, Marea Britanie a acuzat guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru orchestrarea atacului cu o armă chimică dezvoltată în Uniunea Sovietică.

Rusia a respins orice implicare atât în incidentul Skripal cât şi în noul caz de otrăvire.

Londra a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, susţinând că sunt spioni, şi a suspendat contactele de nivel înalt cu Moscova din cauza incidentului.

La rândul ei, Rusia a ordonat expulzarea a 23 de diplomaţi britanici şi închiderea operaţiunilor ruseşti ale Consiliului Britanic din Rusia, care promovează legături culturale dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe