Situaţie extrem de GRAVĂ în Bucureşti. Dezvăluiri: Cârdăşie criminală între interlopi, Poliţie Locală şi politicieni

Antonio Goleac. seful Poliţiei Locale Sector 4 (centru), alături de alţi doi poliţişti locali
Antonio Goleac. seful Poliţiei Locale Sector 4 (centru), alături de alţi doi poliţişti locali (sursă, Catalin Tolontan/Facebook)

“Dacă şeful unei poliţii locale ajunge să se afişeze, fără fereală, cu şeful unui clan interlop, atunci e grav, înţelegi? S-a creat o breşă foarte mare în sistem…“, îmi spune poliţistul, în timp ce se pregăteşte să-şi aprindă o ţigară.

Scapără scurt din brichetă, trage un fum şi-şi continuă gândul: “Pentru că Robert Nica este şef de clan, e incontestabil şeful, se vede de la o poştă. Am văzut oameni care îi pupau fizic mâna. Veneau, îi luau mâna şi o pupau. Şi dacă şeful Poliţiei Locale Sector 4 chiar merge la el la piscină fără fereală, păi înseamnă că nu mai există nicio frică. Grav”.

“De ce grav?“, îl întreb eu pe poliţistul de la o structură specială a Poliţiei care a acceptat să vorbească cu mine după ce în Libertatea au apărut fotografii cu şeful Poliţiei Locale, Antonio Goleac, în curtea vilei lui Robert Nica, şeful Clanului Sportivilor.

Şi omul continuă cu poveşti care vin dintr-o Românie pe care puţini dintre noi o cunosc. O Românie cu interlopi, pistoale, săbii, droguri, violenţă, dosare care ajung la instanţă în pofida sistemului nu datorită lui, şi corupţie, multă corupţie... Bani care ajung, finalmente, la partide. Aceleaşi partide care vorbesc despre cinste şi stat de drept. Iar în toată povestea asta, poliţistul devine, uşor-uşor, carne de tun. Insuficient protejat de statul pentru care lucrează.

Ce a relatat interlocutorul meu, sub protecţia anonimatului:

Poliţia Locală

“ Voi faceţi mişto în presă că Poliţia Locală amendează bătrânele cu pătrunjel şi leuştean. Tu de ce crezi că se ia poliţistul local de bătrânica aia care vinde o biată legătură de ceva? De capul lui? Nu! Îl trimite şeful pieţei din zonă, de aia merge. Pentru că piaţa plăteşte taxă de protecţie. Ori bătrâna aia vinde fără să plătească taxă de protecţie nimănui, de aia e trimis poliţistul local peste ea.

Nimeni nu poate vinde sau face lucruri în Bucureştiul ăsta fără să cotizeze, să dea taxă. Poliţia Locală a fost inventată de primari care nu puteau conta întotdeauna pe şeful Poliţiei (uneori corect, alteori transpartinic). A apărut ca o firmă de pază, practic, dar prin ea se ia taxă. Taxa de pază e taxă de protecţie de fapt, exact cum iau interlopii. Orice business ai într-o zonă, trebuia să plăteşti. Altfel, dacă ai o terasă, de exemplu, şi nu vrei să dai taxă, te trezeşti că îţi sunt clienţii bătuţi sau mai ştiu eu ce se întâmplă, scandaluri, şi dai faliment.

Dai banii, eşti lăsat în pace şi chiar ajutat. Păi du-te şi fă scandal la una din terasele din Tineretului, stau la coadă ăia în maşini să te bată, stau la rând!

Treaba asta se ştie, la toate nivelurile, dar e lăsată să meargă. Mai bine vine poliţistul local să ia taxă decât un interlop cu sabie. E mai sigur aşa.

Interlopii băgaţi în combinaţie de la început. Acum însă au ajuns gulere albe

Interlopii au fost băgaţi în povestea asta încă de la început, cu ajutorul lor câştigă primarii alegerile. Între timp, unii interlopi au ajuns “gulere albe”. E foarte greu să îi mai prinzi, au intrat în afaceri legale.

Clanul Sportivilor, de exemplu. Aveau datornici mari printre oamenii care au investit în zona imobiliară. Unii n-au mai putut plăti. Şi au avut de ales: Îmi dai banii, sau un deget, o mână? Şi-au dat business-urile ca să scape întregi.

Şi uite aşa acum clanul face acum blocuri, cumperi apartamente de la ei. Sunt afacerişti “cinstiţi”.

Clanuri nu sunt doar în Sectorul 4, ci în toate sectoarele. În 2 de exemplu, s-a mers cu clanurile în Andronache la alegeri pe vremea lui Onţanu. S-au scos listele la imprimantă, s-a mers acolo, se ştia în fiecare casă cine, câţi sunt….

În Sectorul 1, în Bucureştii Noi, construiesc ilegal clanuri de romi din Cojasca-Fântânele şi tot aşa...

De ce e periculoasă infiltrarea Poliţiei Locale cu interlopi

Poliţiştii locali au acces la informaţii. Există o bază de date cu evidenţa populaţiei la care pot avea acces. Baza asta este gestionată de Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (I.N.E.P.).

Din teren, poţi să o accesezi fie pe staţie şi există un ID al staţiei - sau de pe PC-uri. La Poliţia Locală, funcţia este ca şi la noi, pe staţie.

Problema e cu controlul. Când verifici prin dispecerat, pare că există control, dar de fapt se disipează responsabilitatea. Întrebi dispecerul şi el îţi zice că s-au făcut 500 de verificări azi.. nu mai ştie pentru cine.

E periculos.

De exemplu, tu vrei să deschizi o terasă, vin băieţii peste tine, tu vii la poliţie că nu vrei să plăteşti, se face dosar, se pregăteşte flagrant... Noi însă, când mergem în misiuni, filaje etc., cel mai tare ne ferim de cei de la Poliţia Locală şi de cei de la Rutieră. Băieţii de la Locală supraveghează tot, ştiu tot. Văd o maşină că stă multă vreme parcată, cu om în ea, în faţa unui bloc.. caută în baza de date, află cine eşti.

La ultimul proces al unui cunoscut şef interlop, nu aveau procuror să îl acuze, ca să înţelegi. Au găsit până la urmă un procuror la Ploieşti şi, ce să vezi, i-a luat foc uşa… Au ajuns acolo că cineva a sifonat. Din fericire, omul (procurorul) nu a renunţat.

Având acces la baze de date, prin Poliţia Locală, pot afla unde locuieşti. La ce şcoală învaţă copilul tău. Unde stau părinţii. Îţi mai arde să anchetezi dacă te sună învăţătoarea de la scoală şi îţi spune: 'A venit soţul să îl ia pe fiul dumneavoastră', dacă tu eşti divorţată şi soţul e plecat? Mai anchetezi? Mai scrii?

Situaţia asta a ajuns să ne pună în pericol. Ne ferim, avem grijă să nu facem greşeli... nici cu colegii nu vorbesc cu toţi, am încredere doar în cei care-mi sunt prieteni şi pe care îi respect şi ştiu că nu trădează. Dacă se întâmplă ceva, unul dintre noi cade, în mod normal nici nu te gândeşti la Poliţia Locală. Dar uite că a devenit o problemă. Putem cădea noi, poliţişti corecţi, procurori.

Mai e ceva, gândeşte-te că un interlop pune ochii pe terenuri unde ar putea construi. Şi le cere celor ce au acces la baza de date să vadă cine-i proprietarul. Dacă-i o bătrânică, să vadă dacă are aparţinători care, vorba aia, să ceară o autopsie la IML.

Dacă n-are aparţinători sau copiii sunt plecaţi în SUA, Canada, într-o dimineaţă bătrânica aia e găsită moartă în casă. În acte se descoperă că înainte să moară a vândut terenul cuiva”.

- ”Adică o omoară?”

- ”Da”.

- ”Păi şi cu actele pentru transferul proprietăţii...”

- ”Sunt pregătite dinainte, exista cârdăşii cu notari… Uneori nici nu-i nevoie de asta. Dacă vine cineva la tine într-o noapte şi îţi spune: Semnează asta sau mori? Ce faci? Semnezi? Semnezi… Şi după aia tot mori.”

Banii

- Bine, şi banii, banii unde se duc? Că îi colectează Poliţia Locală, dar nu rămân la poliţist, nu?

- Păi la primari şi apoi la partide.

- Care partide?

- Care au fost la putere. Noi nu avem partide. Avem Gulere Albe.

Poliţia ce face? De ce nu se întâmplă nimic?

”Noi, în Poliţie, avem de exemplu celebrul Doi ş-un sfert care ne controlează. Dar pe cei din Poliţia Locală, cine îi controlează? Nimeni, deşi sunt implicaţi în de toate, trafic de de droguri, bătăi…

Ca să îi cerceteze cineva trebuie să existe un dosar penal. Până se deschide... E greu să demonstrezi. Interlopii sunt foarte bine organizaţi. Şi-au făcut şi contra-filaj. Cineva din Poliţia Naţională le-a explicat cum funcţionează tot sistemul.

În instanţă ajung dosare fie că se comandă politic să ajungă (nu că fapta nu există), fie că poliţistul a reuşit să înţeleagă breşele din sistem, a înţeles unde putea fi blocat, şi a dus până la capăt dosarul. Există în Poliţie oameni corecţi, care au bani, nu iau şpagă, nu se lasă cumpăraţi, în jurul lor se formează nişte poli de încredere şi aşa se poate opera”.

Te simţi protejat de stat?

Râde: Nu!

Reamintim că Libertatea a difuzat recent imagini în care şeful Poliţiei Locale Sector 4, Antonio Goleac, fiul lui Marian Goleac, şeful ADP Sector 4 şi mâna dreaptă a lui Marian Băluţă, apare în anturajul interlopilor, ultima dată chiar la piscina lui Robert Nica, şeful Clanului Sportivilor.

Goleac junior a cerut redacţiei Libertatea să scoată fotografiile în care apare la piscină, dar şi în alte ipostaze, alături de interlopii din Sectorul 4 deşi este şef în Poliţia Locală. În replică, jurnaliştii vin cu fotografii noi căci, spun ei, activitatea Poliţiei Locale este de un cert interes public.