Situaţie explozivă la Chişinău: Maia Sandu, numită premier de Dodon. Se încearcă dezmembrarea regimului Plahotniuc

Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Socialiştii lui Igor Dodon şi blocul pro-european ACUM au făcut acord anti-Plahotniuc şi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului în care au sfidat Curtea Constituţională, considerată a fi sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, s-a decis desemnarea unui nou Guvern şi a unui nou şef al Parlamentului. Astfel, preşedintele republicii Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de premier a şefei PAS, Maia Sandu, potrivit HotNews.ro.

În aceeaşi şedinţă - care a debutat, conform Euractiv.ro, cu mascaţii la uşă şi pe întuneric (pentru că secretariatul a încercat să saboteze evenimentul), a fost numită la conducerea legislativului Zinaida Greceanîi, reprezentantă a socialiştilor din PSRM. Socialiştii au primit, de asemenea, şi câteva posturi de miniştri.

Partidele politice menţionate au semnat un acord de "dezoligarhizare" a ţării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. S-a decis declararea Republicii Moldova drept "stat capturat" şi demiterea şefilor din justiţie, servicii secrete şi din alte instituţii vitale.

Şedinţa extraordinară vine după ce Curtea Constituţională a R. Moldova, considerată a fi sub influenţa lui Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte şi că Parlamentul trebuie dizolvat imediat. PSRM şi ACUM au calificat decizia CCM drept uzurpare a puterii în stat şi au suţinut că termenul expiră abia diseară. În replică, partidul lui Plahotniuc a cerut demisia lui Dodon pentru "trădare de patrie" şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, iar televiziunea oligarhului Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea ţării.

Trăgând linia, într-o singură zi Parlamentul a reuşit să-şi aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul, care a şi depus jurământul, precum şi să facă curăţenie şi în fruntea mai multor instituţii-cheie ale statului.

Curtea Constituţională a decis că decretele prin care Maia Sandu a fost numită premier şi prin care a fost numit noul guvern sunt neconstituţionale. În replică, noua putere anunţă că va "elibera din captivitate" şi această instanţă.

HotNews notează că ofensiva politică a avut girul ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene, aceştia fiind prezenţi în clădirea Parlamentului.

Redăm mai jos evoluţia evenimentelor.

* * *

UPDATE ora 22:00. Curtea Constituţională a decretat că numirea Guvernului Maia Sandu este neconstituţională.

"Va trebui să eliberăm din captivitate şi Curtea Constituţională aşa cum vom elibera fiecare instituţie una după alta. O să facem curăţenie în toate instituţiile statului. Am început cu SIS şi CNA, şi pentru Curte există soluţii. Apelul nostru e să nu insiste pe abuzuri pentru că vor răspunde pentru ele. Să se oprească aici", a reacţionat Maia Sandu.

* * *

UPDATE 20:40. Şedinţa Parlamentului este declarată închisă. Deputaţii se vor întâlni în şedinţă duminică la ora 9.00.

* * *

UPDATE 20:30. După o pauză, deputaţii au revenit în plen pentru a dezbate şi vota mai multe proiecte de legi (Unimedia).

Parlamentul a adoptat decizia de demitere a şefului Centrului Naţional Anticorupţie. (Agora.md)

S-a adoptat "declaraţia privind condamnarea tentativei de uzurpare a puterii în stat în favoarea Partidului Democrat din Moldova de către Curtea Constituţională". (Ziarul de Gardă)

Este demis din funcţie directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

S-a aprobat şi modificarea legislaţiei în sensul acordării peşedintelui R. Moldova a atribuţiei de numire şi demitere a şefului Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. (HotNews)

Deputaţii PSRM şi ACUM din Parlament au cerut judecătorilor Curţii Constituţionale să-şi dea demisia, după hotărârile emise în ultimele două zile, pe care le califică drept uzurpatoare. Ei au adoptat şi o declaraţie în acest sens, cu 61 de voturi.

* * *

UPDATE 20:00. Fostul premier român Dacian Cioloş, liderul PLUS, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru reuşită.

"O felicit pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova. Ea îşi asumă o sarcină uriaşă: să scape ţara de oligarhi şi să îi ofere o bună guvernare, responsabilă şi construită în interesul cetăţenilor. Maia Sandu este o proeuropeană convinsă, sprijinită de liderii europeni de la Bruxelles şi din numeroase state-membre. Am încredere în capacitatea ei de a menţine echilibrul fragil în această coaliţie, pentru a ţine Republica Moldova pe calea europeană. O sprijinim din tot sufletul! Mult succes, dragă Maia!", a precizat Cioloş.

* * *

UPDATE 19:20. Liderul PMP Eugen Toamc a comentat pe marginea situaţiei incendiare de la Chişinău.

"La Chişinău fierbe scena politică. Preşedintele Dodon, ajuns la putere cu un discurs profund antieuropean, a propus-o astăzi pentru funcţia de premier pe Maia Sandu, lider politic proeuropean. Ce l-a determinat pe Dodon să facă acest pas? Simplu: frica de Plahotniuc. Urmează vremuri interesante peste Prut, pe care merită să le urmărim".

* * *

UPDATE 19:10. Vladimir Plahotniuc acuză că ceea ce au făcut Igor Dodon, PSRM şi ACUM "reflectă o evidentă lovitură de stat".

"După o zi plină de peripeţii, consider că e necesar să facem clarificări. Confirm personal negocierile pe care le-am avut cu Igor Dodon. Timp de trei luni, am avut multe discuţii. În mare parte, am reuşit să ajungem la un consens, dar mereu apăreau cerinţe noi în special pe zona geopolitică, pe care PD nu le putea accepta. Coaliţia PD-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment. Nu am acceptat să semnez documentul de federalizare. Acest lucru însemna să-mi trădez ţara.

Au încălcat deliberat Constituţia şi hotărârile Curţii Constituţionale. Igor Dodon şi PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorităţi, din momentul ce există dovezi că au fost finanţaţi din afara ţării... PD nu recunoaşte legalitatea a tot ce s-a întâmplat astăzi în Paralment.

Începând de astăzi, noi, cetăţenii nu mai avem un preşedinte legitim al statului. Astfel, cetăţenii sunt în drept să-şi aleagă un alt preşedinte. Vom insista ca alegerile parlamentare să fie organziate concomitent cu cele prezidenţiale...Puterea nu este acum la niciun partid. Avem o Guvernare şi un Parlament complet nefuncţional", a declarat Plahotniuc. (unimedia.info)

* * *

UPDATE 19:00. Noul Guvern condus de Maia Sandu fost învestit.

"Astăzi pentru Republica Moldova este o zi istorică. Eu vreau să spun că mă mândresc că în această legislatură avem această componenţă. Aşa situaţii nu au mai fost în ţară. Daţi dovadă de maturitate politică! Haideţi să nu ajungem la destabilizare", a declarat Dodon după învestirea Guvernului, potrivit Unimedia.info.

"Va fi o misiune dificilă, dar sunt sigură că vom reuşi să readucem încrederea oamenilor în Republica Moldova. Haideţi să fim calmi şi să lucrăm împreună pentru binele acestei societăţi", a menţionat Maia Sandu.

Lista membrilor Cabinetului Sandu:

Prim-ministru - Maia Sandu;

Viceprim-ministru şi Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase;

Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Şova;

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu;

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului - Georgeta Mincu;

Ministerul Apărării - Pavel Voicu;

Ministerul Economiei şi Infrastructurii - Vadim Brânzan;

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării - Liliana Nicolăescu-Onofrei;

Ministerul Finanţelor - Natalia Gavriliţa;

Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi;

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale - Ala Nemerenco.

* * *

UPDATE 18:30. Cei 61 de deputaţi au votat Guvernul Maia Sandu. Vicepremier şi ministru de Interne va fi Andrei Năstase, liderul PPDA, celălalt partid din blocul proeuropean ACUM. (HotNews)

* * *

UPDATE 18:10. Deputatul român Matei Dobrovie a reacţionat pe fondul situaţiei de la Chişinău.

"Surpriză totală la Chişinău! Dezmembrarea regimului Plahotniuc a început.

Oligarhul a încercat să împiedice o înţelegere între PSRM şi ACUM şi să forţeze alegeri anticipate după acelaşi sistem uninominal mixt care îl avantajează. Blocul ACUM a făcut cel mai greu compromis posibil pentru a scoate ţara din actualul blocaj şi a începe dezoligarhizarea. Nu aş fi crezut că socialiştii vor pune umărul la asta, dar iată că se întâmplă.

Plahotniuc este disperat şi pregătit să arunce în luptă toate instituţiile controlate pentru a opri ce se întâmplă acum în Parlament. Curtea Constituţională a comis un abuz extrem. În contextul în care blocul ACUM, dar şi PSRM, au refuzat să facă o coaliţie de guvernare cu PDM, acesta a ordonat Curţii să emită ieri seară o decizie de dizolvare a Parlamentului în 7 iunie 2019 şi să declare azi neconstituţională alegerea preşedintelui Parlamentului.

E o încălcare flagrantă a Constituţiei Republicii Moldova, care precizează foarte clar că termenul de dizolvare a parlamentului este de 3 luni de la validarea alegerilor parlamentare în cazul în care nu se formează o coaliţie de guvernare. Alegerile au fost validate pe 9 martie, deci termenul de expirare este 9 iunie, nu 7 iunie!

Sunt foarte curios cum va reacţiona guvernul României la ce se întâmplă la Chişinău acum. Va continua să-l susţină pe Plahotniuc cu orice preţ şi să vorbească despre stabilitate şi parcursul european? Cine îşi asumă răspunderea pentru politica dezastruoasă a Bucureştiului faţă de R.Moldova?

După dispariţia lui Dragnea din peisajul politic românesc, se pare că i-a venit rândul şi amicului lui de peste Prut, Vlad Plahotniuc".

* * *

UPDATE 18:00. Deputaţii discută recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului în urma votului a 61 de deputaţi.

Prezentând proiectul de lege privind recunoaşterea R. Moldova drept stat capturat, Andrei Năstase a cerut un vot de neîncredere în Curtea Constituţională, demisia şefilor de la parchete, servicii secrete, comisia electorală şi curtea supremă, plus crearea comisiilor de anchetă a furtului miliardului, anchetarea "Laundromatului" şi anularea sistemului de vot mixt.

"Având în vedere situaţia din ţară, ne adresăm la CEDO cu privire la abuzurile CC", a declarat Andrei Năstase. (Agor.md)

* * *

UPDATE 17:50. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul de numire în funcţia de premier a şefei PAS, Maia Sandu.

* * *

UPDATE 17.40 Curtea Constituţională a decis că tot ce se întâmplă sâmbătă în Parlamentul de la Chişinău este neconstituţional. Detalii aici.

* * *

UPDATE 17:15. Democraţii consideră că orice se decide acum în plenul Parlamentului este "ilegal şi va fi atacat în mod corespunzător". (HotNews.ro)

* * *

UPDATE 16:50. Biroul Permanent se convoacă pentru a crea cele 10 comisii parlamentare. De asemenea, Dodon urmează să consulte grupurile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. (HotNews.ro)

* * *

UPDATE 15:45. Zinaida Greceanîi, candidata socialiştilor din PSRM, a fost aleasă preşedinta Parlamentului R. Moldova.

Conform "înţelegerii politice temporare" dintre ACUM şi PSRM, alegerile locale generale ar urma să aibă loc la 20 octombrie 2019. (Euractiv)

* * *

UPDATE 15:00. Preşedintele ţării Igor Dodon a venit în Parlament: "Îmi atacă deja familia, îmi caută rudele! Eu nu voi ceda!" (Euractiv)

HotNews relatează că televiziunea lui Plahotniuc a publicat imagini video cu Dodon şi liderul PD care discută despre federalizarea Republicii Moldova. / Dodon: Propunerile au fost din partea lui Plahotniuc şi trimise în Rusia pentru a i se închide dosarele. Detalii aici.

* * *

UPDATE 14:45. Statele Unite au anunţat, în cadrul unui comunicat oficial, că susţin eforturile partidelor politice din Republica Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic actual.

Potrivit Ambasadei SUA, oficialilor aleşi trebuie să le fie acordat timp maxim posibil şi oportunitatea de a ajunge la o înţelegere.

"Cetăţenii Republicii Moldova merită un guvern pe deplin funcţional, care să-şi reia activitatea pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor", au transmis americanii. (Euractiv)

* * *

UPDATE 14:50. Conform G4media.ro, PDM, partidul lui Plahotniuc, cere demisia preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare. Publika TV, televiziunea controlată de Plahotniuc, a publicat o înregistrare video cu preşedintele Dodon, despre care spune că este dovada că şeful statului vrea federalizarea Republicii Moldova (detalii aici).

* * *

UPDATE 14.30. Partidul Socialiştilor a înaintat-o pe Zinaida Greceanîi la funcţia de speaker al Parlamentului. (Ziarul de Gardă)

* * *

UPDATE 13:50. Portalul Unimedia anunţă că deputaţii Partidului Socialiştilor din Moldova (PSRM) şi cei din Blocul ACUM au semnat o înţelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită preşedintă a Parlamentului, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova (detalii aici)

* * *

Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova a început sâmbătă la ora 13.00, pe fundalul reglărilor de conturi dintre PDM şi şeful statului, dar şi a negocierilor dintre blocul ACUM şi PSRM pentru formarea unui guvern, transmite publicaţia Ziarul de Gardă, preluat de G4media.ro.

La sediul Parlamentului a venit preşedintele Igor Dodon, iar în faţa instituţiei sunt parcate, inclusiv, automobilele ambasadorului Federaţiei Ruse în R. Moldova şi ambasadorului SUA la Chişinău.

Andrian Candu a declarat că fracţiunea PDM nu a fost invitată la şedinţă.

Potrivit UNIMEDIA, Curtea Constituţională (CC) a mai emis încă o hotărâre prin care susţine că Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituţie nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul al cărui mandat a expirat, ieri, 7 iunie, în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie. Decizia dată vine după ce deputaţii democraţi Vladimir Cebotari şi Serghei Sîrbu au depus ieri o sesizare către înalta curte privind interpretarea articolelor 63 şi 85 din Constituţie.

UNIMEDIA aminteşte că astăzi, 8 iunie, preşedintele Igor Dodon a anunţat că nu va semna decretul de dizolvare al Parlamentului, iar în acest sens, Blocul ACUM împreună cu PSRM au anunţat şedinţa Legislativului ce va avea loc la ora 12:30.

Tot astăzi, Curtea Constituţională a pus punctul pe i şi a anunţat într-un comunicat de presă că, reieşind din prevederile constituţionale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv.