Situaţie dramatică: Pacienţi în cuşti sau legaţi de pat la un centru pentru persoane cu handicap [video]

Persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale, închise în cuşti deaproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent
Persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale, închise în cuşti deaproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent (www.crj.ro)

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Asociaţia Tonal cer intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii într-o situaţie şocantă descoperită la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş.

Mai exact, la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei au fost descoperite opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale care erau închise în cinci cuşti având aproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent, şi alte trei persoane erau legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe.

În plus, în unitatea medicală cu pricina, canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, răspândind un miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul. Personalul specializat lipseşte, existând doar o asistentă medicală şi trei infirmieri care ar trebui să poată gestiona activitatea centrului ai cărui beneficiari sunt la ora actuală în număr de 30. Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială, informează sursa citată.

Persoane legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de marginea patului.
Persoane legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de marginea patului. (www.crj.ro)

Nici la Secţia de Psihiatrie I ”Bărbaţi” Sighetu Marmaţiei lucrurile nu stăteau mai bine. Printre constatările făcute la faţa locului:

Condiţii insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanţare importantă;

Situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovătămare şi agresivitate;

Dificultăţi procedurale majore în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă;

Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);

Dificultăţi în gestionarea internărilor nevoluntare;

Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş.

„Suntem martorii unei situaţii dramatice, situaţie rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice; Cartă drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituţiile vizitate sunt o reflexie a priorităţilor şi a valorilor morale ale societăţii noastre”, a transmis CRJ.

CRJ şi Tonal consideră că situaţiile observate încalcă drepturile fundamentale ale omului şi, în consecinţă, în afară de intervenţia ministrului Sănătăţii, a fost solicitată şi cea a Preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ştefănescu, a Preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraş.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.